НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.09.2020)

174 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА ЗА ЕДНА ДЕНОНОЩИЕ
174 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. PCR тестовете, направени през изминалото денонощие, са 4 835. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 14; Варна – 5; Видин – 1; Враца – 1; Габрово – 7; Добрич – 3; Кърджали – 3; Монтана – 2; Пазарджик – 7; Перник – 2; Плевен – 4; Пловдив – 19; Разград – 2; Русе – 2; Силистра – 3; Сливен – 3; Смолян – 3; София град – 39; Стара Загора – 12; Търговище – 2; Шумен – 2; Ямбол – 10.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в България, са общо 18 390. От тях 4410 са активни. Излекуваните лица са 13 241, от които 184 са регистрирани за последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 744 пациенти с доказан COVID-19. 43-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система новият коронавирус е констатиран при 1027 лица-медицински служители. Девет нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 5 от тях са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 739. Новите случаи от последното денонощие са три.

МЗ ИЗГОТВИ ПОДРОБНИ НАСОКИ НА РАБОТА НА СИСТЕМАТА НА УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ ПРЕЗ НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА
„Желанието ни е регионалните здравни инспекции да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители. Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти и т. н. По тази причина Министерството на здравеопазването, МОН и всички ангажирани страни изготвиха подробни Насоки за работа на системата на училищното образование през учебната 2020 – 2021 година в условията на COVID-19“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на поредната видеоконферентна среща с директори на регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Въпреки че имаме общата рамка, работим в нея не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно – при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания, министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и прецизират дейността на служителите в РЗИ“, посочи още проф. Ангелов.
Участниците в срещата информираха министъра за епидемичната обстановка и разпространението на COVID-19, като отбелязаха, че ситуацията е спокойна и не се наблюдава повишение в броя на положителни за COVID-19 случаи. Повечето регионални здравни инспекции съобщиха за намаляване на броя на хоспитализираните с коронавирусна инфекция в интензивни структури.

ТЕСТВАТ УЧЕНИЦИ ЗАРАДИ УЧИТЕЛКИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Само осем деца от над 70 от столичното 55-о училище „Петко Каравелов“, контактни на заразените с коронавирус учителки, са се явили тази сутрин в Столичната Регионалната здравна инспекция, за да им бъде направен тест. Резултатите на всички са отрицателни, съобщи за „Хоризонт“ на БНР говорителят на РЗИ – София Руслана Петрова. Вчера стана ясно, че 8 учителки от училището са дали положителни проби за коронавирус.
По-рано Руслана Петрова уточни: „При положителна проба на някои от децата вече ще започнем самото епидемиологично проучване, в което ще се направят тестове и на родителите, и на всички, които са контактни от първи ред. Но към момента няма да се затваря училището и в следващите два дни ще се тестват само децата, които са били контактни на две от учителките с положителни проби“.

ПИК НА ДЕЦАТА С КЪСОГЛЕДСТВО СЛЕД ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО
Само за няколко месеца от март досега се е увеличило късогледството при деца, които са ползвали дигитални устройства, съобщи в предаването „Хоризонт до обед“ на БНР доц. д-р Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска“.
„Не може да пренебрегнем факта, че дистанционното обучение изисква допълнително напрежение поради факта, че децата трябва да седят няколко часа на компютър, в голяма част от случаите на дигитални устройства. А именно мобилните дигитални устройства са изключително опасни. Изключително натоварващи както за зрителната система, така и като цяло за детския организъм“, посочи специалистът.
„Имаме сериозни наблюдения върху причините за прогресия на късогледството, един от най-сериозните рискови фактори е прекалената употреба на мобилни дигитални устройства. Като само в рамките март – май месец тази година, в рамките на два до три месеца, имаме десетки случаи на деца, които значително увеличиха късогледството си. Което дори достигна до два диоптъра и половина увеличение само в рамките на три месеца. Ако е бил, примерно, минус два диоптъра късогледство, изведнъж става минус четири и половина”, уточни доц. Оскар.
Съветът към родителите е, когато се налага да се използват дигитални устройства, да се използват разумно. Компютърът, десктопът винаги е за предпочитане пред мобилно устройство, а не таблет и още повече телефон.
„Телефоните изобщо не са удачни за такива неща. Телефоните са най-опасни в случая, защото децата доближават екрана непосредствено пред очите си. Изключително много натоварват и зрителната система, и нервната система. Като цяло мобилните телефони въобще не само не са препоръчителни, те въобще не трябва да се използват за такива цели”, коментира офталмологът.
За нуждите на преподаване, на учене – настолен компютър несравнимо по-добре се отразява на детето, отколкото мобилното дигитално устройство, допълни специалистът.
Когато детето 180 минути или шест часа прекара под една или друга форма пред компютъра, задължително трябва да излезе навън, защото е важно да има достатъчно време за експозиция на слънчевите лъчи, за да се образува витамин D, поясни още офталмологът.
“Дефицитът на витамин D също има пряко отношение към прогресията, увеличаването на късогледство при деца. За последната година сме изследвали витамин D при деца с късогледство. Трябва да ви кажа, че при 99% от децата има сериозен дефицит на витамин D. Една от причините, разбира се, е недостатъчното време, прекарано навън. Това налага да се взима като хранителна добавка. Препоръчваме на родителите децата да приемат витамин D”.
Още от съветите на лекаря – на всеки 20 минути, 20 секунди поне да се гледа на 20 метра далечина, за да може очите да почиват.

МЛАДИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ЮЖНА АФРИКА ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ У НАС
Днес, 17 септември 2020 г., министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов проведе среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Южна Африка в България Н. Пр. Есром Табо Тахе. Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Посланик Тахе поздрави проф. Ангелов за отличната работа на Министерството на здравеопазването в контекста на пандемията от COVID-19. Посланикът акцентира върху експертизата на България в областта на здравеопазването, която може да бъде използвана за сътрудничеството между двете страни. Министър Ангелов и посланик Тахе се съгласиха, че първа стъпка за активизиране на двустранното сътрудничество трябва да бъде актуализирането на съществуващата договорна база спрямо новите реалности.
Двамата обсъдиха възможностите за обучение на медицински специалисти от Република Южна Африка в България и признаването на дипломите им. Тема на разговор беше и БЦЖ ваксината, която България произвежда. Република България, като член на Европейския съюз, поддържа висок стандарт на обучението по медицина и издаваните от медицинските университети в България дипломи са широко признати, посочи проф. Костадин Ангелов по време на разговорите.

ПРЕЛИВАНЕТО НА КРЪВНА ПЛАЗМА ПРИ ТЕЖКО БОЛНИ ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ Е НАЙ-ЕФЕКТИВНО ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ТРИ ДНИ
„Лечението с кръвна плазма е изключително успешно. То има 130-годишен период на използване. Проблемът с COVID-19 е, че това е едно ново заболяване и всички терапии трябва да изминат път, все едно са абсолютно ново лечение. Поради тази причина тази терапия е достъпна само при тежко болните пациенти“. Това каза пред bTV д-р Чавдар Ботев от Националната болница за лечение на хематологични заболявания. По думите му в момента текат клинични проучвания, при които трябва да се докаже нейната ефективност и при леки и средно тежки случаи, информира Zdrave.net.
„Резултатите са много обнадеждаващи. Ако се лекува както трябва, имаме с 50% намаляване на смъртността, а при някои групи се стига до 400% намаляване на смъртността. Важно е плазмата да бъде характеризирана в три групи – нискотитърна, среднотитърна и високотитърна. Тя се прелива по различен начин“, обясни д-р Чавдар Ботев.
Той поясни още, че правилото е, ако се прелива от първия до третия ден в тежко състояние, кръвната плазма е най-ефективна. След четвъртия ден ефективността й намалява двойно. Има случаи, при които първият ден е решаващ. „Плазмената терапия е част от комплексното лечение. Тя не е самостоятелна терапия. Оказа се, че един много прост метод спасява 64% от болните – заемането на определена поза, при която се правят определени дихателни упражнения“, разказа д-р Ботев, уточнявайки, че става въпрос за по-леките случаи.

ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕХА ПЛАЩАНЕТО НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ ЗА 2015 И 2016 ГОДИНА
С 85 гласа „за“ от 86 гласували народни представили беше прието изменението в Закона за бюджета на НЗОК за 2020 г., с което се дава правно основание да се изплати надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. Един от депутатите се въздържа, съобщи Zdrave.net.
В закона е записано, че при наличие на неусвоени средства от здравноосигурителни плащания до 75 млн. лв. от тях могат да се използват за заплащане на отчетени от изпълнителите на болнична медицинска помощ с договор с НЗОК за съответния период, незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и 2016 г. Установяването от НЗОК на стойностите на незаплатени дейности в болничната медицинска помощ за 2015 г. и за 2016 г. се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК и се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от Надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС.
За здравноосигурителни плащания може да се използва сметка за чужди средства на НЗОК до размера на неусвоените средства за здравноосигурителни плащания по бюджета на НЗОК, преведени по тази сметка до 31 декември 2020 г. Преведените суми по сметката за чужди средства се отразяват в изпълнението на съответните разходни показатели по бюджета на НЗОК за 2020 г.

НЗОК ВЕЧЕ ЩЕ ЗАПЛАЩА НА ФАРМАЦЕВТИТЕ 2.20 ЛВ. ЗА ВСЯКА РЕЦЕПТУРНА БЛАНКА
24 600 лв. трябва да доплати НЗОК на фармацевтите над планираното за 2020 г., след като бъде прието допълнението за увеличаване на стойността, която ще бъде заплащана на търговците на дребно с лекарствени продукти за обработването на рецептурни бланки с предписани по протокол лекарствени продукти с ниво на заплащане 100 %. Стойността на плащането на всяка отчетена рецептурна бланка с предписани по протокол лекарствени продукти, се увеличава от 1,80 лв. на 2.20 лв., съобщи Zdrave.
Това е записано в проекта на Наредба за допълнение на Наредба №10 от 2009 г. за условията, реда, механизма и критериите за заплащане от НЗОК на лекарствени продукти, медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели, договаряне на отстъпки и възстановяване на превишените средства при прилагане на механизъм, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК до края на 2020 г., публикувана от МЗ за обществено обсъждане.
За 2021 г. се очаква увеличаването на бюджетния разход за заплащането на тази стойност да е около 448 000 лв., уточняват от министерството.
„НЗОК възприема като основателно искането, поради това, че независимо от увеличаването на плащанията за лекарствени продукти с ниво на заплащане 100 на сто, през последните 8 години стойността, която заплаща НЗОК за всяка рецептурна бланка, остава непроменена“, пише в решението на Надзорния съвет.
Срокът на общественото обсъждане е от 18 септември до 17 октомври 2020 г.

СПЕЦИАЛИСТИ ИНФОРМИРАХА ЗА НАЧИНИТЕ И ВИДОВЕТЕ ДАРИТЕЛСТВО НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
Световният ден на донорите на стволови клетки се отбелязва всяка година през третия уикенд на септември като израз на благодарност към всички донори на стволови клетки по света. У нас УМБАЛ „Александровска“ отбелязва и 15 години от създаването на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки с призив и кампания за набиране на доброволни донори, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
По случай двете събития утре, 18 септември, в сградата на Клиника по клинична имунология на УМБАЛ „Александровска“, ще бъде посрещнат един от трансплантираните у нас пациенти, на които Регистърът осигури неродствен донор. Шест години след трансплантацията пациентът не само се чувства добре, но и участва в редица състезания по ултрамаратон и пожела да дари свой медал на Регистъра като израз на благодарност и символ на спасен живот. Гост на болницата ще бъде и първият ѝ донор, който през 2016 г. даде шанс за живот на пациент от Англия.
Днес екип на Българския регистър за донори на костен мозък и стволови клетки присъства на състезанието „Run2Gether“ („Тичай да помогнеш“), което се проведе на Националния стадион „Васил Левски“ по инициатива на Фондация „Сошъл Фючър“. Специалисти от Александровска болница информираха присъстващите граждани за начините и видовете дарителство на стволови клетки.