НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.06.2020)

ЕДИН ЛЕКАР И ТРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ ОТ COVID-19
51 от изследваните през изминалото денонощие 1794 проби са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Варна – 1; Велико Търново – 1; Добрич – 1; Кърджали – 1; Кюстендил – 3; Пазарджик – 2; Плевен – 7; Пловдив – 1; Разград – 1; Сливен – 8; София област – 2; София град – 16; Стара Загора – 3; Шумен – 3; Ямбол – 1.
Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 3341, като към момента 1381 от тях са активни. 1784 са излекуваните лица, от които 54 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 253 пациенти, 14 от които са настанени в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система лицата-медицински персонал, при които е констатиран новият коронавирус, са 322. Четири нови случая са установени за последните 24 часа – един лекар и три медицински сестри.
176 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. За изминалото денонощие са регистрирани 2 нови случая с летален изход.

МЗ ПРОУЧВА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА КОМАНДИРОВАНЕ НА ЛЕКАРИ В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-ДОБРИЧ
Министерството на здравеопазването е информирано за опасността от закриването на Инфекциозното отделение на МБАЛ-Добрич и проучва възможностите за командироване на лекари там. Заради липсата на медици отделението в момента не приема пациенти с инфекциозни заболявания, а от 1 юли предстои да преустанови изцяло дейността си, след като изтече тримесечното предизвестие за напускане на единствения инфекционист в здравното заведение, информира БНР.
В писмен отговор до БНР относно състоянието на Инфекциозното отделение в Добрич от Министерството на здравеопазването отговарят, че за тази година са утвърдени 9 места за специализанти по инфекциозни заболявания. Те са финансирани от държавата, като 1 от тях е за многопрофилната болница в Добрич. До този момент обаче за тази позиция не е обявяван конкурс.
От МЗ са изпратили и писмо до РЗИ с молба да съдейства за намирането на специалисти от извънболничната помощ в града. Справката в регистъра на БЛС показва, че на територията на цялата област Добрич няма друг инфекционист освен д-р Йовева, която е в предизвестие за напускане.

27 ДУШИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС В СЕЛО БУКОВЛЪК
Плевенското село Буковлък осъмна с контролно-пропускателни пунктове на полиция и жандармерия заради увеличения брой на заразени с коронавирус.
От тази сутрин на двата вход-изхода на селото има контролно-пропускателни пунктове на полиция и жандармерия, информира БНТ.
27 души са с положителни проби за коронавирус. 56 бяха хората под карантина в селото до снощи, днес към тях ще се добавят и контактните проби на новите 7 заразени. Екипи на РЗИ са в Буковлък и вземат проби от тях.
Тази сутрин има още 7 диагностицирани с коронавирус в селото с 4500 жители. Заедно с техните контактни броят на хората, поставени под карантина, надхвърли 70 души. В селото спазват мерките, макар че ги смятат за прекалени.
Маските на публични места са задължителни, забранени са събирания и масови прояви, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция в Плевен д-р Атанас Гарев обясни защо се налагат мерките.
По контролно-пропускателните пунктове досега не е имало инциденти, няма и констатирани нарушители на карантината. Засега полицейските постове ще останат за една седмица. Вчера в селото са образувани две бързи производства за нарушена карантина по сигнал на кмета на селото Росен Русанов.

ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА ЖИТЕЛИТЕ НА МАХАЛА В СТРАЛДЖА
Ограничителни мерки за жителите на ромската махала в Стралджа въведоха от местния Общински щаб. Причината е заразена с коронавируса, информира БНР.
Забранява се струпването на големи групи в махалата, а движението към централната част ще се извършва само при необходимост, решиха от кризисния щаб в Стралджа.
На обособени на входовете пунктове здравни медиатори ще измерват температурата на работниците на черешовите градини в региона.
Предвижда се дезинфекция на улиците в квартала чрез пръскане със специализиран автомобил. Засилено е и полицейското присъствие.
Вече са издирени всички контактни на болната с COVID-19, 6-ма са поставени под карантина, очакват се резултатите от 8 направени теста на близки на заразената.

ОБСТАНОВКАТА В СЪРНИЦА СЕ НОРМАЛИЗИРА
Обстановката в Сърница се нормализира. Втори ден в общината няма положителни проби за COVID-19, съобщи БНР.
Шивашкият цех ще остане затворен още 10 дни, каза директорът на РЗИ-Пазарджик Фани Петрова. Тя уточни: “Тъй като останалите са контактни на тези жени собственикът предприе действия по дезинфекция и обработка на площите в самия шивашки цех. Засега нещата са спокойни. Здравословното състояние на жените също е добро”.

В ПЕРИОДА НА ИЗОЛАЦИЯ С 38% ПО-МАЛКО ХОРА СА ПОТЪРСИЛИ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОМОЩ ЗА СПРАВЯНЕ С ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАВИСИМОСТИ
С 38% по-малко хора са потърсили помощ за справяне с проблеми със зависимости в периода 13 март – 10 юни 2020 година в сравнение със същия период през 2019. Това сочат данните на Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта към Асоциация „Солидарност“, която подпомага зависимите и техните близки.
Социалната изолация е станала причина за допълнително „затваряне“ на зависимите и уязвимите към зависимост хора, а злоупотребата с алкохол се е повишила чувствително, което става повод от организацията да изпратят отворено писмо до
всички практикуващи в сферата на психичното и физическото здраве.
„Обръщаме към вас с призив да не забравяме за тях и да бъдем проактивни в оказването на подкрепа“, призовават експертите.
„Намираме тези данни за тревожни, защото показват, че хората, които изпитват проблеми със зависимостите, допълнително са се затворили и изолирали, а това утежнява ситуацията им и ги отдалечава от търсенето на професионална помощ“, сподели Светослав Кирилов, директор на Асоциация „Солидарност“.
Експертите от националната линия за анонимни и безплатни консултации (0888 991 866) наблюдават и рязко покачване на обажданията заради проблеми с употребата на алкохол – те са 30% от всички, потърсили помощ в периода на извънредното положение, в сравнение с 25% за същия период през 2019 г.