НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.09.2020)

201 СА НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ
201 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 4 865 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 59; Бургас – 12; Варна – 11; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 4; Кърджали – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 5; Перник – 1; Пловдив – 11; Русе – 2; Силистра – 3; Сливен – 3; Смолян – 2; София област – 1; София град – 41; Стара Загора – 17; Търговище – 4; Хасково – 13; Шумен – 2; Ямбол – 5.
Общо 17 799 са случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента. От тях активни са 4 336. Излекуваните лица са 12 750, 131 от които са регистрирани през последното денонощие.
735 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 56 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители, при които е доказана коронавирусна инфекция у нас, са 1003. Нови 7 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 3 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри и 1 – при друг медицински персонал.
713 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Седем са новите случаи от последните 24 часа.

МЕЖДУНАРОДНО ПРОУЧВАНЕ ПОКАЗВА, ЧЕ ДОВЕРИЕТО НА БЪЛГАРИТЕ ВЪВ ВАКСИНИТЕ НАМАЛЯВА
Българите, които вярват в ползата от ваксинирането, са намалели, става ясно от международно проучване, изготвено от британски, американски и белгийски учени в 149 държави. То показва, че като цяло европейците по-малко се доверяват на имунизация, което поставя под съмнение колко от тях ще приемат евентуална ваксина срещу коронавирус, информира Zdrave.net като се позова на “24 часа”.
Смята се, че това се дължи на усилията на различни антиваксърски движения, които основно работят през интернет. В Африка и някои части на Азия, където глобалната мрежа не е достъпна толкова масово, процентът на доверието е далеч по-голям.
През 2015 г. у нас 35,42% са смятали, че ваксините са безопасни, докато миналата година вече са 29,79%. Броят на българите, които определят имунизациите като напълно вредни, пък се е увеличил от 3,35 на 3,87%. В Румъния обаче броят на одобряващите ваксините скача от 43 на 61 процента, а във Франция – от 9 на 30.
Като цяло Европа отстъпва в класацията по доверие към тях и няма нито една страна от ЕС, която да е в първата десетка. В нея са страни като Уганда, Бангладеш, Либерия, Индия, Сирия и Узбекистан, в които между 81 и 87% от гражданите смятат, че поставянето на ваксина е добро нещо. Според изследователите в тези държави през последните години е имало доста положителни примери за справяне с опасни болести чрез масово ваксиниране.
На другия полюс са страни като Япония, Русия, Албания, Китай и Турция, в които две трети от населението все още смята, че имунизирането крие рискове.

НАМАЛЯВАТ ТАКСИТЕ НА СТУДЕНТИ ПЛАТЕНО ОБУЧЕНИЕ В МУ-ПЛЕВЕН
Ръководството на Медицинския университет в Плевен ще намали таксата с 15% за студентите от втори до шести курс, платено обучение. И тази учебна година се запазва високият интерес на чуждестранни студенти към англоезичното обучение по медицина във висшето училище, съобщи БНР.
Увеличение на таксите ще има само за първи курс платено обучение и то е според новите законови изисквания, обясни ректорът проф.Славчо Томов.
“Ние предприехме стъпки всички медицински университети, заедно с министъра, стигнахме и намерихме вариант, в който увеличението на таксите да бъде само за тези, които постъпват първи курс. На следващия Академичен съвет ние ще намалим таксите на студентите втори, трети, четвърти, пети и шести курс, които са започнали своето следване при други условия, така че ще има промяна в тази посока. Всеки университет за себе си решава кога и с колко да го направи това. С около 1100 лева ще бъде намалена таксата, 15%”.

ОТКРИХА ШЕСТ УЧЕБНИ ЛАБОРАТОРИИ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ
Откриха шест учебни лаборатории на Катедра „Фармацевтични науки” при Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, съобщиха от учебното заведение.
Три от лабораториите са съвсем нови, а останалите са ремонтирани. Всички те
оборудвани с модерна апаратура и инструментариум.
Ръководителят на катедрата – доц. Бисера Пиличева, благодари на ръководството на МУ – Пловдив и на Факултета за моралната и финансова подкрепа и за възможността този ремонт да се осъществи. Тя отправи специални благодарности към Медицински колеж, на чиято територия е разположена Катедрата.
Ректорът на МУ – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева изрази увереност, че обновената работна среда ще даде допълнителна удовлетвореност от работата както на студентите, така и на преподавателите. Тя пожела на колегите си ползотворен учебен процес и успешна научна дейност в новите лаборатории.
Новооткритите помещения бяха осветени от отец Иван от православния храм „Св. Преображение Господне” с пожелание за здраве, благоденствие и успехи на всички, работещи в тях.

ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА НОВ УПРАВИТЕЛ НА ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В ДУПНИЦА
Готви се пореден конкурс за управител на общинската болница в Дупница, стана ясно от заседанието на ръководствата на политическите сили в минипарламента. Последните 5 години болницата смени шестима медицински управители, единият от тях бе и разследван, че няма необходимото медицинско образование, а последните две години болницата се ръководи от прокурист, съобщи БНР.
Прокуристът Мария Иванова подаде оставка преди месец, но продължава да ръководи болницата, в която две от отделенията приемат и лекуват COVID-пациенти. Иванова сочи лични мотиви за оставката си, но обяви, че ще остане на поста до избора на нов медицински управител.
За последните две години дълговете на здравното заведение от 2 400 000 лева са намалели на около 800 000 лева. Болницата закупува и ново оборудване.
Ще достави и нов рентгенов апарат. Въпреки финансовите проблеми, не се стигна до драстични съкращения на екипа, а лекари и медицински сестри не са съкращавани.
На предстоящото си заседание на 25-и септември общинските съветници трябва да изберат комисия по избора на нов медицински управител.

БЧК РАЗШИРИ МРЕЖАТА ОТ ЦЕНТРОВЕ ЗА ДОМАШНИ ГРИЖИ
Българският червен кръст разшири мрежата от центрове за домашни грижи в областите Видин и Монтана. Вече шест години моделът за обгрижване на болни и самотни възрастни хора се прилага успешно в област Враца, съобщи БНР.
Българският червен кръст разкри и разработи четири центъра за домашни грижи в общините Враца, Оряхово, Криводол и Бяла Слатина. Потребителите на услугата са 400 души. Те са самотно живеещи възрастни хора с увреждания или хронични заболявания.
Този модел за интегрирани здравно-социални услуги вече се прилага и в три нови центрове във Видин, Монтана и Белоградчик.