НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.12.2020)

191 СА МЕДИЦИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СЛУЖИТЕЛИ У НАС, РЕГИСТРИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
3328 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 8578 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система, информираха от Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 125; Бургас – 164; Варна – 321; Велико Търново – 198; Видин – 22; Враца – 94; Габрово – 79; Добрич – 76; Кърджали – 23; Кюстендил – 47; Ловеч – 46; Монтана – 57; Пазарджик – 86; Перник – 52; Плевен – 141; Пловдив – 325; Разград – 25; Русе – 124; Силистра – 35; Сливен – 136; Смолян – 41; София област – 103; София град – 614; Стара Загора – 162; Търговище – 23; Хасково – 61; Шумен – 58; Ямбол – 90.
Общо 171 493 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България. 94 132 от тях са активни. Излекувани са 72 078 лица. 3050 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6998 пациенти с доказан COVID-19, от тях 544 от са настанени в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 7445 лица-медицински служители. 191 са новите случаи, регистрирани през последното денонощие. От тях 48 са установени при лекари, 77 – при медицински сестри, 30 – при санитари, 4 – при фелдшери и 32 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 5283. Нови 127 случая са регистрирани през последните 24 часа.

52% ОТ ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С НЕУСЛОЖНЕНИ ФОРМИ НА COVID-19 СА ЗАЕТИ, ЗАПЪЛНЕНИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ИНТЕНЗИВНИТЕ ЛЕГЛА Е 42%
Картината в страната показва, че 52% от леглата за пациенти с неусложнени форми на COVID-19 са заети. Запълненият капацитет на интензивните легла е 42%. Най-висок процент на заетост на леглата има в Ямбол – съответно 98%, както и в Шумен – 85%, като в тази област се наблюдава лек спад на заетостта на леглата в сравнение с миналата седмица. В момента в страната няма област, която да е със заболеваемост над 1000 души на 100 хил. души население. Това обясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Минали са само 10 дни от въвеждането на новите мерки. Кривата на намаляване на заболеваемостта е толкова крехка, че е много рано да правим каквито и да било изводи за постигане на успех. Остават ни 10 дни до 21-и декември , в които трябва заедно да постигнем успеха. Нека не се отказваме по средата на пътя. Нека всеки прояви разбиране и да спазваме мерките. Нека за тези 10 дни, ако може, да загърбим политиката, политическите пристрастия и обвиненията, и да се съсредоточим в целта, която преследваме, а именно – да овладеем епидемията и да прекършим гръбнака на този невидим враг, с който се борим“, допълни министър Ангелов.
Клиничната ситуация в Европа е доста сложна. България е на девето място от 30 страни в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство и на трето място на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на второ място сред държавите от ЕС и ЕИП, отчете директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев.
В отговор на журналистически въпрос относно изплащането на допълнителните парични възнаграждения от 1000 лева за общопрактикуващите лекари, които са на първа линия, министър Ангелов посочи, че още днес този въпрос ще бъде решен.

1600 ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ В СТРАНАТА МОГАТ ДА ИЗДАВАТ ЕЛЕКТРОННИ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА PCR ТЕСТ
За първите 10 дни на декември повече от 1600 общопрактикуващи лекари в страната са присъединили софтуера си към платформата за издаване на електронни направления за PCR тест. За този период те са издали над 10 000 талона за PCR изследване, съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред депутатите от парламентарната Комисия по здравеопазването, информира БНР.
Няма забавяне на трансфери за плащане от Министерството на здравеопазването към Националната здравноосигурителна каса, добави министър Ангелов и уточни, че в Националната здравноосигурителна каса има дефицит, който се дължи на несъбрани приходи.
От 1-ви декември до днес личните лекари, които са се присъединили към софтуера за издаване на електронни направления за PCR, са 1610. Те са издали над 10 000 направления за този период, каза министърът. “Така, че съм оптимистично настроен до края на годината да завършим процеса на синхронизация на този софтуер. Нека да не забравяме, че до края на годината и електронната рецепта трябва да бъде въведена”, допълни той.
До края на годината ще бъдат доставени още 20 линейки за нуждите на Спешна помощ.
20 милиона лева са отпуснати и по европейски проект за закупуване на медицински хеликоптер. Предстои обявяване на обществена поръчка.
Около 47% от медицинските служители на първа линия към момента са заявили желание да се ваксинират срещу COVID-19, стана ясно то думите на министър Ангелов.

ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАХА ОКОНЧАТЕЛНО ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ДА БЪДАТ ОСВОБОДЕНИ ОТ ДДС
Депутатите гласуваха окончателно ваксините срещу COVID-19 да бъдат освободени от ДДС през следващите две години. Това стана с приетите на второ четене промени в закон, съобщи БНР.
Ваксината ще бъде доброволна и ще се плаща от бюджета. Нулевата ДДС ставка ще важи и за изделия за инвитро диагностика на Covid-19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и продукти. Промените влизат в сила от януари догодина и ще важат до края на 2022 г.
След гласуването от ГЕРБ обясниха, че освобождаването от ДДС ще важи само за PCR тестовете, но не и за антигенните и бързи тестове за коронавирус.
Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова, зам.-председател на Бюджетната комисия, коментира: „PCR тестовете вече няма да се облагат с ДДС. Ние сме една от първите държави членки, които приемат такова решение, което разбира се, е една изключително добра новина“.
В преходните и заключителните разпоредби депутатите промениха и Закона за извънредното положение. Там беше разписано, че здравното министерство може да субсидира лечебни заведения за оказване на медицинска помощ при обявена епидемична обстановка.

МЗ ГОТВИ МАЩАБНА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩАТА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19.
Министерството на здравеопазването готви мащабна информационна кампания във връзка с предстоящата имунизация срещу COVID-19. Това стана ясно от днешния брифинг на здравните власти, информира Zdrave.net.
Здравният министър поясни, че в момента се провеждат активни срещи между представители на Министерството на здравеопазването и представителите на фирмите-производители, които ще представят цялата налична към момента информация за ваксините. Проф. Ангелов посочи, че все още е рано да се говори за противопоказания на ваксините, защото не са готови кратките характеристики на продукта.
Директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов заяви, че присъединяването ни към споразумението между ЕК и производителите ни гарантира достъп до договорените количества.
„Европейската комисия е договорила два милиарда. Това е с допълнителните количества. Така че за България има гаранция, че ще получи количествата, които е заявила” , заяви той. “По отношение на графика за доставка, до този момент не сме получавали информация за забавяния. Очакваме и по-конкретни дати, на които ще бъдат извършени доставките, но те са свързани с предстоящото издаване на разрешението за употреба”, добави Кирилов.

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ С 6 ВЪПРОСА КЪМ ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ
Страната ни очаква до 250 000 ваксини срещу COVID-19 в най-скоро време, а през януари ще започнат и имунизациите. С поставянето им ще са натоварени основно джипитата. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България обаче имат шест въпроса към здравните власти, информира Clinica.bg и цитира отворено писмо на Сдружението до здравните власти.
„Безспорно прецизната, ясна и обоснована на научни доказателства информация, поднесена от лекарите е най-подходящият начин на комуникация при провеждане на национална кампания за ваксинопрофилактика и вземане на информиран избор и съгласие от страна на подлежащото на ваксиниране лице. Доказано е, че мнението и
съветът на лекаря е най-зачитано в това отношение. Известно е също, че ОПЛ са тези, до които пациентите се допитват най-често в подобни ситуации, каквато е предстоящото ваксиниране на различни групи от населението срещу SARS-CoV-2. Тъй като, към момента, не разполагаме с достатъчна информация относно избора на ваксини, които ще бъдат прилагани, техните свойства и др., дори като подлежащи на ваксиниране, молим да ни предоставите в най-кратък срок следната информация:
1. Вид на ваксините и производители, които ще се ползват в България.
2. Кратка характеристика на всеки продукт. Технология на съхранение (хладилна верига) и прилагане (каква е специалната технология на манипулацията по поставяне, която изисква да се извършва само от лекар, както е посочено?).
3. Кратък материал с данни за резултати от проведени проучвания за безопасност и ефикасност на всяка една от тях.
4. Ясни правила за показания и противопоказания: придружаващи заболявания, носителство на SARS-CoV-2, преболедувал и др.
5. Трайност наимунитета.
6. Защо е необходимо информацията за поставените ваксини да се вписва в Националната информационна система, а да не постъпва по утвърдения с години начин чрез отчетите ни към НЗОК в края на месеца, откъдето същата за цялата страна да се имплементира в системата? Всички материали трябва да бъдат коректно преведени на български език, когато са чуждоезични, за да ги разпространим сред ОПЛ. Ако не се възприеме рационалният, бърз и определено работещ механизъм на отчитане, посочен в т. 6, е наложително в кратък срок МЗ да организира среща на НСОПЛБ, БЛС, Информационно обслужване, което ще разработва приложението за вписване в национална информационна система за борба с КОВИД-19 и представители на софтуерните фирми разработващи софтуер за ОПЛ с цел софтуерът на ОПЛ да изпраща автоматично отчет за поставените от ОПЛ ваксини в приложението за вписване в национална информационна система за борба с КОВИД-19. Предвид редица фактори в условията на настоящата пандемия, които променят стандартите за валидиране на ваксини, настояваме МЗ, правителството и ИАЛ да освободят от отговорност предварително всички лекари, които ще правят ваксините чрез съответен документ с необходимата юридическа стойност, каквато практика има вече създадена в други страни“, настояват от УС и НС на НСОПЛБ.

РЗИ-БУРГАС ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРИЕМА ЗАЯВКИ НА МЕДИЦИ, КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Регионалната здравна инспекция в Бургас ще продължи да приема заявки от болниците за медици, които искат да се ваксинират срещу COVID-19, въпреки че определеният срок приключва днес, съобщи БНР.
Само 30% от работещите в Айтоската болница са заявили, че ще си поставят доброволната ваксина. Причината посочва директорът на здравното заведение д-р Паруш Парушев: “Недостатъчно разяснителната кампания и многото неясноти. Притеснява ме лично мен това, че всеки един, който желае да си направи ваксината, трябва да попълни информирано съгласие”.
Настроенията в Бургаския комплексен онкологичен център обобщава началникът на отделение д-р Петя Тусчиева: “Нагласата е почти 50 на 50. По-младите колеги се въздържат от ваксиниране, изчакват. По-възрастните, в това число и аз, смятаме да се ваксинираме”.
Според председателя на Българския лекарски съюз за региона д-р Цветомир Цветков, медиците са положително настроени към ваксинацията, но очакват отговори на важни въпроси: “Доколко реакцията на ваксината ще бъде бурна от типа на протичащо заболяване почти, колко траен ще бъде имунитетът. ”

ОТСЛУЖИХА ВОДОСВЕТ ЗА ЗДРАВЕТО НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ПО ПОВОД 85-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ЦСМП-СОФИЯ
„В тези трудни времена, когато COVID-19 постави всички аспекти от живота ни пред сериозно изпитание, продължаваме да имаме лъч надежда. Надежда, дадена ни от факта, че значимите дати в историята на българското здравеопазване остават. Днес е един от онези дни, в които можем да се обърнем към тези, които често остават в сянка и сякаш – невидими, години наред полагат усилия в името на нашето здраве. Колегите ни от Центъра за спешна медицинска помощ в София днес честват 85 г. от създаването му. Едва ли има по-подходящ момент, в който да ги поздравим и да им благодарим за всеотдайността, с която денонощно работят за нас.“ Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по повод рождения ден на Спешната помощ в София. Той присъства на водосвет, който беше отслужен за здравето на медиците в двора на ЦСМП-София, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По повод днешния празник министър Ангелов, директорът на ЦСМП д-р Георги Гелев, както и медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса от Спешна помощ – София, получиха подарък – книжки, написани от деца.
„Днес осъзнаваме колко безценен е трудът на тези наши колеги. Безсънните нощи, дежурствата на предела на силите, участието им на първа линия в борбата с коронавирусната инфекция – всичко това, за да се спасяват човешки животи. Това е моето схващане за героизъм и саможертва, която заслужава най-голямата ни почит и признание. Не само днес, нека всеки ден да знаят и усещат, че ние ги подкрепяме и сме с тях в това, което правят“, посочи проф. Ангелов.
Отслабване на натиска върху Спешната помощ в София, след въвеждане на строгите противоепидемични мерки, отчeте д-р Георги Гелев, информира БНР. С една трета са намалели случаите, на които се отзовават спешните медици, посочи той: “Бяхме достигнали един рекорд от над 800 повиквания за 24 часа. В момента са около 550. Явно е, че има спад на напрежението не само в Спешна помощ, а и в частта COVID. Имахме по 200 COVID-повиквания на ден. Сега са около 100, което е пренебрежимо малко”.
По-рано по повод празника беше пусната в употреба пощенска марка и специален пощенски печат. Церемонията се проведе в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

ЛЕКАРИ ОТ ТАРАКЛИЯ СЕ ОБУЧАВАХА В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА ВМА-СОФИЯ
Лекари, които лекуват и българи в населения предимно с бесарабски българи район Тараклия в Република Молдова, бяха на двуседмична обмяна на опит във Военномедицинска академия в София, съобщи БНР.
Петима души и 10 ръце в помощ в COVID ситуацията имаше за две седмици ВМА. Медицински екип от населения предимно с бесарабски българи район Тараклия в Република Молдова е научил новостите в диагностиката, терапията и поведението при COVID-19.
Валери Желев, директор на болницата в Тараклия, разказа: “Инициативата ни е да дойдем в България и да научим нови неща, европейски. Така с новите неща, дето ги има в Европа, да ги имплементираме при нас в Молдова. У нас по друг начин се прави това. Медикаментите ги нямаме в Молдова, но нашата задача беше да изучим новостите, да ги представим на нашите ръководители, за да може да се закупят и при нас и да се прилагат, затова дойдохме”.
Д-р Желев обясни, че болницата в Тараклия има 108 легла, 41 от тях са в COVID отделението. 35-има са болните с коронавирус, а тежко болните с 8 пациенти, за които се грижат двама лекари, единият сега е в София за обучението във ВМА. Това е доктор Альона Манолова – инфекционист, тя комуникира виртуално с колегата си в COVID центъра в Тараклия.
Тя сподели пред БНР за обмяната на опита: “Помагахме си взаимно. Защото пациентите се нуждаят от качествено лечение. В болницата участвахме във визитациите, лечението, следяхме състоянието им. Лично за мен беше важна информацията за лекарствата, които се прилагат при лечението на болестта. И при нас има пациенти, които постъпват в болница и трябва да ги лекуваме според правилата. Смъртността беше на много ниско ниво. Аз имам едно такова виждане, че трябва да споделяме опита си като лекари. Без значение дали става въпрос за България, Румъния, Унгария, Русия. Колкото повече опит споделяме, толкова по-силен ще е отпорът на тази болест. Без значение дори и от избора на ваксина. Целта трябва да е една – оздравяването на пациента. Обаче и пациентите трябва да слушат лекарите. Това е най-важното. Може да звучи смешно, но когато пациентът изпълнява предписанията, тогава всичко може да е наред”.
Инга Пирняг е семеен лекар в поликлиниката на град Тараклия. Тя е молдовка, но преди 10 години дошла в населения с българи район: “Вече девет месеца лекуваме хора от COVID. За този период имах около 100 пациента. Пациентите с леки и средни степени са си у дома. И идването ми тук беше, за да разберем дали има някакви особености, които вие прилагате. По процедурите нямаше някаква разлика. Но по отношение на лечението с антибиотици ми направи впечатление. В Молдова по-често още при първите симптоми изписваме антибиотици. Докато тук в първите дни залагате на противовирусните препарати. Иначе, както знаете, всеки случай с COVID е индивидуален. Това, което ми хареса, беше, че тук разполагате с техниката. Например, че за всеки тежкоболен има достъп до кислородна маска”.
Д-р Пирняг признава, че в подобна ситуация всички са затруднени, но и лекарите се учат в движение.

ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ГОЛЯМ БРОЯТ НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОРОНАВИРУС В МБАЛ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН“ – ЯМБОЛ
Броят на пациентите, насочени към Спешното отделение на ямболската болница със симптоми на коронавирус, продължава да е голям. Всички легла в COVID отделението са запълнени, съобщи БНР.
Натискът върху Спешното отделение продължава да е силен, коментира д-р Цонев:
“Това, което наблюдаваме от 20 дни, продължава. Само вчера са приети 20 човека със симптоми на коронавирус, легла няма”.
Продължава тенденцията пациентите да търсят помощ, когато са в тежко състояние.
“Много тежки, които са се лекували дълго време сами вкъщи и ще помоля гражданите да търсят лекарска помощ при първи симптоми”.
Продължава и недоверието, че такава болест съществува. “Когато се опитваме да ги убедим, те се карат с нас!”, сподели д-р Цонев.

ПРИКЛЮЧИ ЕДНОМЕСЕЧНИЯТ СРОК ЗА ОБСЪЖДАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ, ДИСКУСИИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ
Приключи едномесечният срок за обсъждане на Стратегията за психично здраве на гражданите на България. Тя вече е в Министерството на здравеопазването, предстои да бъде внесена и в Министерския съвет. Тази стратегия, която очакваме от толкова много години, предизвика доста дискусионни въпроси дори сред гилдията, информира БНР.
Анализ на психиатричната помощ в България и на Стратегията за психично здраве на гражданите на република България 2020-2030 направи в предаването “Нашият ден” доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи:
„Тази стратегия е насочена основно към хората с тежки психични разстройства и цялата ни система, която е обект на големи критики от страна на различни правозащитни организации и т.н.
Трудно е да се каже кое точно е водещо в реакциите от стана на гилдията. Като че ли цялата промяна и цялата идея за сериозна дългосрочна реформа среща съпротива. Това мога да го обясня с нежелание да се промени институционалният модел на психиатричната система. По ред причини. В самата стратегия са заложени дейности, свързани с изграждането на нови структури, които обаче да бъдат пребазирани в големите градове – близко до местоживеенето на хората, които са в момента в тези институции. Усеща се нежеланието да се промени цялата система, както е работила от 50 години. Това е битка с манталитети.
Зад термина деинституционализация, вече поизтъркан, се крие една цялостна цивилизационна промяна. Това е отношението към хора, които са болни, а не са дефектни, не са втора ръка. Това изключително дискриминационно и дисквалифициращо отношение към тези хора всъщност се проявява от най-нисшия персонал, така е написано в доклада на Комисията по изтезания към Съвета на Европа. Обаче хората, които работят в тези институции, не си дават сметка, че участват, без да искат, в това престъпление. И именно тука е моят апел към психиатричната общност – нека да погледнем на нашите пациенти като на човешки същества и най-сетне да направим необходимото, за да можем да променим тази система, защото тя има вкуса на Средновековието.”

КОМПАНИЯТА “ГУГЪЛ” ПУСКА НОВИ ИНФОРМАЦИОННИ ПАНЕЛИ ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУС
Компанията “Гугъл” (Google) обяви днес, че пуска нови информационни панели за ваксините срещу коронавирус в резултатите на своята търсача, за да противодейства на дезинформацията и да обучава хората за това, което е на разположение в тяхното местоположение, съобщи БНР.
В Search ще има нова функция, така че когато хората търсят информация за ваксините срещу COVID-19, Google ще изведе списък с разрешените ваксини, които са на разположение според тяхното местоположение, както и информационни панели за всяка отделна ваксина.
“Тъй като редица здравни органи започват да разрешават ваксини, ние ще въведем тази нова функция в повечето държави. Нашите екипи също така планират да информират за нови заплахи и модели на злоупотреба, свързани конкретно с ваксините срещу COVID-19. Нашите екипи вече премахнаха над 700 000 видеоклипа, свързани с опасна или заблуждаваща медицинска информация за COVID-19“, обясниха от „Гугъл“.