НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.09.2020)

753-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СА НА БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ
122 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалото денонощие. Направените през последните 24 часа PCR тестове са 5145. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 21; Бургас – 15; Варна – 12; Враца – 1; Габрово – 1; Добрич – 4; Кърджали – 1; Монтана – 5; Пазарджик – 2; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 7; Разград – 1; Русе – 4; Сливен – 2; Смолян – 5; София област – 4; София град – 21; Стара Загора – 7; Хасково – 3; Шумен – 3.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 17 435. От тях 4 259 са активни. 12 474 са излекуваните лица, 177 от които са регистрирани за изминалите 24 часа.
Общо 753-ма пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 60 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 982 лица-медицински служители. Девет от случаите са регистрирани през последното денонощие. От тях 1 е установен при лекар, 4 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
701 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Девет са новите случаи от изминалото денонощие.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ДЕТСКИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР
До края на тази седмица Столична община ще обяви процедура за избор на изпълнител на строителните дейности на детски медицински център. Общинска сграда в район „Възраждане“ ще се реконструира в общинска детска поликлиника. Целта за родителите е да има едно място, на което децата да получават квалифицирана медицинска помощ, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Столична община.
Детската поликлиника ще работи всеки ден 24 часа в денонощието. Тя ще разполага със специалисти в различни области на медицината, съобразно спецификата на детската възраст и заболявания – в това число детски пулмолог, УНГ специалист, офталмолог, хирург, гастроентеролог и др. Предвидено е в лечебното заведение да има лаборатория.
Клиниката ще разполага и с дневен стационар, ако е необходимо извършване на манипулации като венозни вливания, ваксини, инхалации, активно наблюдение.
Общинската детска клиника ще предлага приветлива среда, в която малките пациенти да получават компетентна и навременна медицинска помощ. Кметът покани един от най- популярните художници на улично градско изкуство Насимо да предложи визия за фасадата на сградата.
Обществената поръчка за изпълнител на строителните дейности е на стойност 1 млн. лв. В цената влизат всички строителни дейности, както и изграждане на асансьор за осигуряване на достъпна среда и обзавеждане на помещенията.

РАЗДАВАТ ДЕЗИНФЕКТАНТИ И САНИТАРНО-ХИГИЕННИ СТЕЛКИ НА 133 ОСНОВНИ УЧИЛИЩА В СТРАНАТА
В навечерието на новата учебната година, 133 основни училища в страната ще получат санитарно-хигиенни стелки за обувки и дезинфектанти. Инициативата е дарение от няколко фирми, а целта е да се ограничи разпространението на епидемията от COVID-19. Инициативата “Подаваме ръка за безопасно връщане в училище” цели осигуряване на чиста и безопасна среда за учениците и учителите, съобщи БНР.
Дарението от частни фирми беше предадено на Българския червен кръст. “Кампанията идва съвсем навреме”, каза генералният директор на БЧК проф. д-р Красимир Гигов. Той добави: “Така тези постелки, колкото и елементарни да изглеждат, наистина решават един голям, наболял въпрос – дезинфекцирането на краката, на обувките – по този начин преустановява вкарването на инфекция в училищата. 133 училища ще бъдат обезпечени с такива изтривалки”.
Дарението беше прието от Пенка Иванова от Министерството на образованието и науката. Тя обясни, че със започването на учебната година всички училища трябва да бъдат снабдени с течен сапун и дезинфектанти.

ОСЕМ РАБОТНИЦИ ОТ ОБЛАСТ ВАРНА СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С КОРОНАВИРУС НА КОРАБ В КОНСТАНЦА
Осем работници от област Варна са се заразили с коронавирус в Румъния. Директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова съобщи, че на територията на Варна и областта са регистрирани 12 новозаразени с COVID19 през последното денонощие, досега случаите са общо 1318, информира БНР.
Михайлова обясни почти двойното увеличение от 21 случая, регистрирани вчера, с огнището на кораб в Констанца. 8 от заразените жители на Варненска област са извършвали ремонтни дейности на плавателния съд там.
Общо във Варна 34 души с коронавирус са настанените в болница, 6 от тях са от други области, 38 са починалите досега, трима през последната седмица, каза още Михайлова. 58 са медицинските лица, заразени с коронавирус, осем през последната седмица, те обаче не са се заразили в работна, а в домашна среда. Общо активните случаи с коронавирус са 237, като 34 заболели се лекуват в болници.

ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД СПРЯ НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ХЕПАТИТ С, ВЪВЕДЕНИ ОТ НЗОК
Върховният административен съд е спрял действието на въведените от НЗОК нови правила за достъп до лечение за хепатит С. Искът срещу НЗОК е заведен от пациентското сдружение „ХепАктив”, информира Clinica.bg.
Правилата са в сила от 15 август, а на 2 септември съдът е спрял действието им до окончателното си решение, поясниха от Здравната каса. От пациентската организация са атакували промяна, според която за определяне на стадия на болестта и съответно – последващото лечение, вече се изисква биопсия и престой в болница. Преди това определянето на стадия на заболяването и лечението е ставало с кръвни изследвания. Според „ХепАктив” изискванията са нехуманни и морално остарели. Мотивът на съда е, че изискванията могат да доведат до значителни и трудно поправими вреди за пациентите. Освен това съдът приема, че като принуждава болните да постъпват в болница за изследвания, които могат да бъдат извършени извънболнично, НЗОК увеличава вероятността те да се заразят с COVID-19.
Предложението за актуализация на изискванията за лечение на хепатит С е на консултанти на НЗОК по гастроентерология, които са и водещи специалисти в областта, обясниха от здравния фонд. От там заявиха, че обжалват решението на ВАС.

МОДЕРНА АПАРАТУРА ОТКРИВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ ЕДНА РАКОВА КЛЕТКА СРЕД 100 000 ЗДРАВИ КЛЕТКИ
Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания внедри последно поколение апаратура за имунологични изследвания на злокачествени заболявания, информира БНР като се позова на съобщение от болницата.
Четири специализирани апарата от най-висок клас вече функционират в Лабораториите по клинична имунология и клинична патология хематологичната болница в столицата.
Апаратурата дава възможност да бъде разпознат с много висока точност всеки тип или подтип кръвни клетки, степента им на зрялост, нормалният им модел на развитие или болестните отклонения, както и да разграничи здравите от злокачествените клетки, патологичните имуноглобулини от нормалните, остатъчни или възстановяващи се след лечението имуноглобулини. Прецизността е толкова голяма, че може в реално време да се открие една ракова клетка сред 100 000 здрави клетки. Апаратурата ще се използва за диагностика на целия спектър злокачествени заболявания на кръвта, но могат да се изследват и други тумори и тъкани.
Новият флоуцитометър, който е първият по рода си у нас, е от най-ново поколение и има възможност да категоризира до 14 отделни параметъра върху всяка една от стотици хиляди до милиони клетки, анализирани в реално време. Апаратът позволява да се покрият най-високите стандарти за диагностика в хематологията. Възможностите му осигуряват задължителната оценка на броя и жизнеспособността хемопоетичните стволови клетки при трансплант.

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА САМОУБИЙСТВАТА
Между психическите разстройства на Европа и спонтанните решения на Азия – какви са причините за отнемане на собствения живот в различни региони на света? Има ли самоубийството своя география? Вече близо 1 милион души слагат край на живота си в световен мащаб. Прогнозите на СЗО са, че броят им по-скоро ще расте. Може ли да се търси основание за усещането за безсмислие на живота по географски принцип?
В Световния ден за превенция на самоубийствата Мимоза Димитрова от асоциация „Българско психоаналитично пространство“, която работи с хора от различни раси и култури, коментира в “Нашият ден”.
“Да сложиш край на живота си е много комплексно решение. Може би има някаква география на самоубийствата, но на нея не трябва да гледаме като на причина, т.е. че има причинно-следствена връзка между решението да сложиш край на живота си и акта да се самоубиеш и между географията, защото между тях винаги стои едно човешко същество, един субект. По-скоро да се вгледаме в човешкото същество и в тези около него, които имат значение.”
Мимоза Димитрова даде пример със свой пациент от Близкия изток с поредица от опити за самоубийство, който казва, че това е политически мотивирано, започнало в юношеството, когато той е разбрал трагичната съдба и история, която има неговият собствен народ, неговият етнос и как той е бил поставян винаги на мястото на тези, които трябва да бъдат потискани и унищожавани. Даде пример и с житейския край на писателя Примо Леви.
“Много често трябва да търсим в личната история през поколенията. И често трябва да търсим истории на загуби, които не са били преработени, не са били мислени, говорени, разказвани, а са били капсулирани” – казва психоложката.

НАПРЕЖЕНИЕ ОКОЛО ИЗБОРА ЗА НОВ УПРАВИТЕЛ НА КОЦ-ПЛОВДИВ
Заради протести и недоволство от избора на проф. Марианна Янева за нов управител на КОЦ-Пловдив, общината реши да стопира процедурата по назначаването ѝ, информира Clinica.bg.
Проф. Янева беше избрана за управител след конкурс на общината. Досегашният шеф на онкодиспансера д-р Парашкев Цветков отпадна. Днес общинският съвет в Пловдив трябваше да утвърди избора на проф. Янева, но зам.-кметът Илия Кирчев оттегли точката от дневния ред, съобщиха местни медии. Пред сградата на местния парламент пък имаше протест от работещи в КОЦ и пациенти, които искаха отмяна на конкурса. Те смятат, че той е проведен непрозрачно. По-рано работещи в лечебното заведение направиха подписка в защита на сегашния управител на КОЦ д-р Парашкев Цветков, който при провеждането на конкурса за нов шеф отпадна още след първия тур. Така до събеседване стигнаха останалите четирима кандидати, а след него с най-висок резултат бе именно проф. Марианна Янева.
Сегашният управител д-р Парашкев Цветков запазва поста до решение на ситуацията. Дали ще има нов конкурс, ще се решава на следващата сесия на Общинския съвет в Пловдив.