НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.06.2020)

79 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС, ПЕТИМА ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ СА МЕДИЦИ
През последните 24 часа у нас за коронавирусна инфекция са изследвани 1777 проби. 79 от тях са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система, съобщиха на 10.06.2020 г. от Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 2; Враца– 1; Кърджали– 1; Пазарджик– 16; Плевен– 4; Пловдив– 1; Разград– 2; Сливен– 16; София област – 5; София град – 18; Шумен– 12; Ямбол– 1.
Потвърдените в България случаи на новия коронавирус към момента са общо 2889, от които активни са 1099. Излекуваните лица са 1623, от които 36 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 161 пациенти с доказан COVID-19, като 13 от тях са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 302 лица-медицински служители. Петима са новозаразените медици, които работят в София, Сливен и Ямбол.
167 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. През изминалите 24 часа са регистрирани 3 нови смъртни случая.

УДЪЛЖАВАТ ДО КРАЯ НА ЮНИ ИЗВЪНРЕДНИТЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Продължаваме с мерките до края на юни. Старческите домове да се пазят най-внимателно. Продължава да намалява броя на държавите, за които се ограничава влизането в България и се надяваме в скоро време да се отворим напълно. Това каза в изявление премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Министерски съвет, информира Zdrave.net.
„Заболелите се увеличават. Увеличават се и излекуваните. За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Ако се налага, ще удължим пак”, каза Борисов.
По думите му нищо положително не се е случило, няма нищо различно от месец или два, но няма и нищо, което да стресне хората, затова се отварят кината и театрите.
„Повишението на заболелите с коронавирус считаме, че се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, Ясенец. По най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх”, каза още премиерът и допълни, че хората трябва да спазват дисциплина, дистанция и дезинфекция.

СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С COVID-19 ЩЕ МОГАТ ДА ПОЛЗВАТ ВАУЧЕРИ ЗА ПОЧИВКА НА СТОЙНОСТ 210 ЛВ.
Служителите на първа линия в борбата с COVID-19 ще могат да ползват ваучери за почивка на стойност 210 лв. Te могат да се възползват от тази възможност в срок до 31 ноември 2021 г. Това реши окончателно парламентът с приемане на поправките на второ четене на Закона за ДДС, информира Clinica.bg.
Ваучерите ще важат за лекари и други медицински специалисти от лечебни заведения, РЗИ, центрове за спешна помощ, НЦЗПБ, МВР, Министерство на отбраната, социалното ведомство и др. Кръгът от служители се определя от ресорните министерства. Ваучерите ще важат за страната и ще могат да се ползват по време на отпуска за не по-малко от седем нощувки в определени обекти. Предимство се дава на базите на НОИ, болниците за рехабилитация, почивни станции на министерства, балнеолечебни центрове и др.
210 лв. ще се изплащат авансово в 14-дневен срок преди ползването й въз основа на издадена заповед. При установено нарушение, сумата ще се връща от съответния служител, ако се налага и чрез удръжка от заплатата.
Депутатите одобриха и еднократна помощ за осмокласниците от семейства със средномесечен доход до 450 лв. Тя е предназначена за покриване на разходите преди началото на учебната година.
Условието е ученикът да е записан в държавно или общинско училище, да живее постоянно в страната и да не е настанен за отглеждане извън семейството. Размерът и редът за изплащане на помощта ще се определя от МС. За деца с трайни увреждания тя ще се изплаща независимо от дохода на семейството. Сумата ще се изплаща на два пъти. 50% в началото на годината и останалата част в началото на втория срок, ако дете посещава училище. Ако ученикът направи 5 неизвинени отсъствия за един месец или не влиза в клас без уважителни здравословни причини през втория срок, отпуснатите средства ще се възстановяват.

ВСИЧКИ PCR ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 НА ПЕРСОНАЛА НА СТОЛИЧНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА №50 СА ОТРИЦАТЕЛНИ
Всички PCR тестове за COVID-19 на персонала на детска градина №50 в София са отрицателни. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като във вторник вечерта стана ясно, че три учители са с положителни резултати за COVID-19 след бързи тестове, информира Clinica.bg.
Това наложи изследване на целия персона, а две групи бяха затворени. От утре 11 юни детската градина ще работи отново в нормален режим.
“Благодаря на Столичната здравна инспекция и на всички служби за бързата реакция и мерки, които взехме за безопасността на децата и персонала”, написа Фандъкова във Фейсбук.
Здравният казус с учителките нашумя след като стана ясно, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Бързите тестове на три от учителките пък се оказаха положителни.

53 ЛИЦА СА НОСИТЕЛИ НА ЗАРАЗАТА В ДОСПАТ
В Доспат е едно от огнищата на коронавирус в страната. Засега няма да се ограничава движението. Днес се очакват резултатите от още около 160 проби на контактните лица на работничките от предприятието за детски играчки в града. Предприятието остава затворено за 14 дни, съобщи БНТ.
По последни данни 53 лица са носители на заразата в Доспат. Издирени са всички контактни лица. Те са карантинирани и са им взети проби, каза ръководителят на местния кризисен щаб Красимир Горов. Според него не се предвиждат по-строги мерки от сега действащите, но носенето на маски и на открито остава.

20 РАБОТНИЦИ ОТ ДВЕ СТАРОЗАГОРСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ СА УСТАНОВЕНИ КАТО НОСИТЕЛИ НА COVID-19
Общо 20 работници от две старозагорски предприятия са установени като носители на COVID-19, стана ясно от пресконференция на областния оперативен щаб в Стара Загора. С положителни тестове са 14 служители от фирма за обработка на пилешки продукти и още 6 от текстилно предприятие, информира БНР.
11 от работниците са жители на областта, останалите 9 живеят и са под карантина в Нова Загора в област Сливен, уточни д-р Станимир Станков, директор Регионалната здравна инспекция. От щаба не пожелаха да разкрият подробности за фирмите, в които работят заразените, но увериха, че са взети всички мерки за неразпространение на заболяването.
Една от фирмите е платила PCR-тестове на целия персонал в засегнатото производство.
От неделя досега с PCR-тест са потвърдени тези 11 случая на COVID-19 от област Стара Загора. Към момента са хоспитализирани 4 души от Стара Загора. Една жена на 55-години е интубирана в тежко състояние. Други трима са оставени за домашно лечение. Още четирима са безсимптомни. Проучват се всички контактни лица.
В една от фирмите заразата е тръгнала, след като работничка е прикрила, че има симптоми на заболяването, потвърди д-р Станков. А нейният съпруг е работник в другото предприятие и също е с положителен тест, благодарение на което, вероятно заразата се е разпространила успоредно в двете фирми.
“Този работник за 18 години работа в това предприятие нито веднъж не е ползвал болнични и е искал да продължи тази поредица, да бъде отличник, но този път се е получил проблем. В началото е мислел, че има някакъв летен вирус”, обясни д-р Станков.
Областният управител Гергана Микова обясни, че на този етап не се налагат допълнителни мерки в Старозагорска област. До края на деня трябва да излязат още над 100 проби на контактни лица в Старозагорска област.

Проф. Тодор Кантарджиев: НУЖНО Е ДА СЕ СПАЗВАТ ТРИТЕ „Д“
Нужно е са се спазват трите „Д“ – дисциплина, дезинфекция, дистанция. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Специалистът каза, че е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната. Но уточни, че това решение няма да трагично и травмиращо за психиката.
„През последните 10 дена беше надценено съзнанието на хората и те бяха като отвързани. Нямаше защо да скъсява дистанцията изведнъж“, коментира проф. Кантарджиев. Той отново припомни да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито. Той обърна внимание, че е необходимо близки приятели, които не са се виждали дълго време да не се прегръщат и целуват, а когато са наблизо да разговарят с маски.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В НОВА ЗАГОРА СПИРА ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ ЗА 24 ЧАСА
Общинската болница в Нова Загора спира приема на пациенти за 24 часа, започва дезинфекция на цялата сграда на лечебното заведение, както и на двора. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение на общината.
Решението е взето на заседание на Общинския кризисен щаб с участието на кмета Николай Грозев. Мярката се налага поради факта, че в града има доказани 10 случая на заболели от COVID-19, сред които и две медицински лица от персонала на болницата. Започва изследване на медиците от Вътрешното отделение, след което ще се пристъпи към поетапно тестване на всички служители в лечебното заведение.

ВЪВЕДОХА КАРАНТИНА В СЕЛО ИЗГРЕВ, ВЪВ ВОЕННА БОЛНИЦА – СЛИВЕН РАЗКРИВАТ ОЩЕ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
12 са новооткритите случаи на заразени с COVID-19 в Шуменска област за последното денонощие. От РЗИ – Шумен уточняват, че всички новозаразени са от село Изгрев, информира Zdrave.net като се позова на регионалния сайт Shum.bg. Става въпрос за контактни лица на тримата жители на селото, които са диагностицирани преди дни. Всички заразени в селото са от 3 семейства.
Поради тази причина днес следобед на заседание на Областния кризисен щаб бе решено на входовете на селото да се изградят полицейски КПП-та и да се забрани влизането и излизането от село Изгрев. Ще се допускат изключения само по необходимост, като например ходенето на работа в друго населено място.
Мярката е в сила 14 дни, считано от днес. От утре започва масово тестване на населението на селото. Поетапно за 3 дни ще бъдат взети проби на 300 души – 30% от населението. Пробите ще се вземат от 2 екипа на РЗИ.
Друго решение на щаба е да се забранят всички масови тържества на закрито в цялата Шуменска област.
99% от капацитета на инфекциозното отделение на областната болница МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е изчерпан, съобщи директорът на здравното заведение д-р Васислав Петров, цитиран от БНР.
От утре Военна болница – Сливен разкрива още пет допълнителни легла в COVID-19 отделението, обяви директорът на филиала на ВМА – София полк. д-р Илиян Комитов.
Днес в областта са отчетени 18 нови случая на заразени с коронавирус. От тях 10 са в Нова Загора и 8 в Сливен. В Инфекциозното отделение на областната болница има само три свободни легла, съобщиха по-рано от Областния кризисен щаб.

НЗОК ПУСКА МОБИЛНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ОБРАТНА ВРЪЗКА С ГРАЖДАНИТЕ
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е подготвила мобилно приложение, което предоставя възможност за бърз и лесен достъп до институционална информация, чрез специални нотификационни съобщения на телефоните на всеки, който го е инсталирал, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НЗОК.
Чрез рубрика „Обратна връзка“ на мобилното приложение гражданите могат да изразяват мнението си за получените от тях здравни услуги в извънболничната, болничната и денталната помощ, както и в аптеките. Приложението е удобно за ползване и не ангажира потребителите със споделяне на лични данни или данни за лечебното заведение, към което са се обърнали за преглед, изследвания, лечение и т.н. Анкетата може да се попълни дори и в метрото, в автобуса – след като пациентът излезе от контакт с лечебното заведение.
Мобилното приложение може да бъде инсталирано през Google play или App store за различните операционни системи. То е в тестови режим и предстои да заработи в началото на следващата седмица.