НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.03.2020)

ВРЕМЕННО ПРЕУСТАНОВИХА ОБУЧЕНИЯТА ПО ПУЛСС
Временно са преустановени обученията по линия на проект BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), на които подлежат всички работещи в системата на спешната медицинска помощ – лекари и медицински сестри, фелдшери и лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки. Със заповед на директора на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ (НЦОКССМП) от 8 март, обученията по ПУЛСС са преустановени за периода 9 – 13 март, включително, съобщиха от МЗ.
Причина за мярката, с оглед обявената национална грипна епидемия и установените случаи на новия коронавирус у нас, е центровете за спешна помощ да разполагат с всички свои медицински екипи, а също така и да не се допуска струпване на много хора в затворени пространства, съгласно разпореждането на здравния министър. При необходимост, заповедта на директора на НЦОКССМП ще бъде актуализирана.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект ПУЛСС в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за изпълнението на проекта е 30 септември 2021 г.

БЛС НАСТОЯВА МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ДА ПЛАТИ НА БОЛНИЦИТЕ, КОИТО СА ПОД КАРАНТИНА
Българският лекарски съюз настоява Министерският съвет да плати на болниците, които са под карантина, дейността, за която те имат договор с НЗОК, но няма да могат да изпълнят. Това става ясно от писмо на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров до министър-председателя Бойко Борисов с копие до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, публикувано в сайта на съсловната организация.
Предложението на БЛС е направено във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 в България и издадените от министъра на здравеопазването заповеди, с които беше въведен карантинен режим на работата в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен и МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ в Габрово. В тази ситуация лечебните заведения не могат да работят в нормален режим по договор с НЗОК.
„От бюджета на Министерски съвет да бъдат отделени средства за гарантиране на възнагражденията на лекарите и специалистите по здравни грижи и за покриване на разходите на лечебните заведения в рамките на суми до миналогодишния приход на лечебното заведение по НЗОК за същия месец“, пише в писмото.

БЪЛГАРИЯ ДАРЯВА КОМПЮТРИ И МЕДИЦИНСКО ОБОРУДВАНЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е на официално посещение в Скопие, предостави на Република Северна Македония компютърно и медицинско оборудване по два проекта, финансирани по линия на българската официална помощ за развитие, съобщи пресслужбата на Министерството на външните работи.
На среща в Министерството на здравеопазването в Скопие министър Захариева предаде на служебния министър на здравеопазването Венко Филипче 14 компютърни конфигурации, с които ще бъдат оборудвани пунктовете за ваксинация на територията на цялата страна. Българското дарение е част от проекта „Е-имунизация. 14 лаборатории за ваксиниране против морбили и други инфекциозни заболявания. Служба за подкрепа на студенти с нарушено здраве“ на обща стойност 55 000 лева.
„Радвам се, че предоставените компютърни конфигурации ще спомогнат да се изгради електронен регистър на ваксинираните. Този регистър ще е много полезен“, каза Екатерина Захариева на срещата с министър Венко Филипче.
Към момента пунктовете за имунизация на територията на Република Северна Македония не разполагат с компютри, за да дигитализират данните за извършените имунизации. Евентуалната бъдеща ваксинация срещу коронавируса COVID-19 в Република Северна Македония ще се извършва в същите пунктове за имунизация.
Министър Филипче благодари на вицепремиера Захариева за предоставяната за македонското здравеопазване българска помощ по линия на официалната помощ за развитие. Досега със средства по проекти, финансирани от България, са изградени два центъра за деца аутисти в Скопие и Охрид, в момента се изгражда и трети – в Тетово.
По втория проект, финансиран от българската официална помощ за развитие, Република Северна Македония получи медицинска апаратура – хлоридометър, за ранна диагностика на тежкото белодробно заболяване кистична фиброза. Дарението бе предоставено на детската белодробна болница „Козле“ в Скопие в присъствието и на служебния министър на външните работи Никола Димитров.

Д-р Даниела Дариткова: ПРЕМАХВАНЕТО НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА НЯМА ДА НАПРАВИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПО-ДОБРО
“Познавам проблемите на медицинските сестри. Медицината е екипна работа, аз работя с медицински специалисти – със сестри, рехабилитатори, лаборанти от години – и смятам, че наистина трябва да се търси решение на проблемите и ние го търсим. Някои решения са намерени и няма ситуация, която да налагаше наистина такива крути мерки и събития”. Това каза в ефира БНТ председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова, информира Zdrave.net.
Тя подчерта, че е реагирала остро на ситуацията, защото се е почувствала отговорна за случилото се. „Тези протестиращи пет медицински специалисти бяха допуснати в залата на Комисията по здравеопазване на заседанията на Комисията по здравеопазване от сътрудничките в моята комисия. Последвалите събития ме правеха отговорна за това и аз съм свикнала като лекар да нося наистина отговорност за здравето и живота на хората. Имаше риск в случая, който предизвика моята остра реакция. Смятам, че не това е начина, по който трябва да се постигат определени цели. Диалогът е в основата на всичко и той не е спирал“, каза д-р Дариткова.Тя уточни, че всеки директор на лечебно заведение може да преговаря със съответните синдикални организации и да постигне такова ниво на заплащате, което е допустимо за лечебното заведение.
„Зная за много лечебни заведения, които са увеличили заплатите на всички работещи в тях, защото няма как изолирано да се увеличат заплатите само на медицинските сестри. Но, останалите поставени искания ние може би трябва да ги диференцираме. Това, което беше поставено като искане от петте окупирали 130-та зала на Народното събрание медицински сестри срещу това те да напуснат залата нямаше как да бъде разрешено“, каза д-р Дариткова и заяви, че например категорично не може да се допусне да има еднакво заплащане на медицинските работници, независимо от мястото, на което работят. По думите й друго такова искане е премахването на търговските дружества в здравеопазването. „Не виждам с какво това ще направи по-добро здравеопазването и очакванията на сестрите за по-високи заплати. Търговските дружества са само търговска форма, всъщност това са лечебни заведения. Търговското дружество не определя дали това ще бъде начина на плащане, чрез клинична пътека или по друг начин. Ако има някакъв проблем, който кара пациента да се чувства неудовлетворен, това на първо място е отношението на персонала. Наистина има и нерегламентирани заплащания, които отново би трябвало да се регулират, защото е ясно, че за това, за което плаща Здравната каса не бива да се взимат допълнителни средства“, заяви тя.

НЕ СА РАЗПЛАТЕНИ ПОЛОВИНАТА ДЪЛЖИМИ ЗАПЛАТИ ЗА МЕДИЦИТЕ В МБАЛ-РАДНЕВО
Финансовите задължения на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ – Раднево е приблизително 909 000 лв., от които просрочени са 323 000 лв., делът на неразплатените задължения за персонал е 51% – 282 000 лв. за заплати и 182 000 лв. за осигурителни вноски на работещите. Това отговаря министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на двама депутати от „БСП за България“ – Георги Гьоков и Драгомир Стойнев, които му поставят въпрос за реалното финансово състояние на лечебното заведение, начина му на управление и размера на възнагражденията на ръководния персонал.
3 163 лева е взимала управата на болницата в Раднево, става ясно от писмения отговор на министъра, който прави уточнение, че цялата информация, която той излага се основава на получените от него отчети за последното тримесечие на 2019 г. На въпрос на двамата депутати дали ръководството на болницата е получавало над 5 000 лв. заплата на месец, министър Ананиев отговаря, че той не разполага с такава информация.
МБАЛ „Димитър Чакмаков” е 100 % собственост на Община Раднево. По тази причина финансовият контрол на лечебното заведение, в това число и върху размера на възнаграждението на управителя на болницата, трябва да се упражнява от Община Раднево, припомня министърът.
В отговора си Кирил Ананиев информира още, че е сезирана Изпълнителна агенция „Медицинки надзор”, която започва проверка в лечебното заведение.

УВЕЛИЧАВАТ С 10% ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ В ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ВЪВ ВАРНА
Лекарите и медицинските сестри, заети в сферата на детското и училищното здравеопазване във Варна, получиха 10% увеличение на работните си заплати. По-високите възнаграждения те ще получат със задна дата от 1 януари 2020 г. По този начин основната заплата на медицинските сестри става 990 лв., а на лекарите – 1210 лв. Това съобщи Анастасия Георгиева, директор на дирекция „Здравеопазване” в община Варна, информира Clinica.bg.
Ръстът на възнагражденията стана възможен след сключен Колективен трудов договор, подписан от кмета Иван Портних и представители на синдикатите, казаха от общината. От по-високите възнаграждения ще се възползват 658 служители от детските ясли, яслените групи в детските градини и здравните кабинети към училища и детски градини на територията на Община Варна.
На всички тези щатни служители за Деня на здравето – 7 април, ще бъде изплатена и по половин минимална работна заплата.

“УМБАЛ – ПЛОВДИВ” И УМБАЛ “СВЕТА МАРИНА” С НОВИ ДИРЕКТОРИ
Досегашният прокурист на „УМБАЛ-Пловдив”АД д-р Динчо Генев е новият изпълнителен директор на лечебното заведение. Той поема ръководството на болницата от д-р Аргир Аргиров, който бе освободен от директорския борд на проведеното днес извънредно Общо събрание на акционерите заедно с Анести Тимчев, който е зам.-кмет на община Пловдив, информира Clinica.bg.
В новия Съвет на директорите на мястото на освободените бяха избрани д-р Динчо Генев и Костадин Атанасов, началник отдел “Бюджет и финанси” в Министерството на здравеопазването, който бе избран за председател на борда. Третият член на директорския съвет е бившият народен представител д-р Катя Попова, която досега беше негов председател.
Проф. д-р Силва Андонова е назначена за изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Марина“-Варна на мястото на избрания за ректор на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов, съобщиха от лечебното заведение.

ОТРИЦАТЕЛНИ СА ПРОБИТЕ НА КОНТАКТНИ ЛИЦА СЪС ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ ГАБРОВО И ПЛОВДИВ
Отрицателни се оказаха 8-те проби на контактите лица на заразените с COVID-19 от Габрово и Пловдив. Те бяха изследвани повторно в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщиха от ВМА.
171 проби са изследвани в Националната референтна лаборатория, от тях 8 се уточняват. В средата на деня ще стане ясно дали са положителни или се отхвърлят като такива, уточни проф. Мутафчийски. Във ВМА днес ще изследват 28 проби. Вчера, 9 март, от лечебното заведение са изписани шестимата пациенти, които са изкарали карантина, добави той. Предстои да бъдат изписани още петима, ако техните проби покажат отрицателен резултат. Днес се предвижда отваряне и на втори консултативен кабинет към втора инфекциозна клиника.Там ще се консултират и ще взимат проби дори и на тези хора, които са насочени към домашно лечение.
В света заразата ескалира. Само за последното денонощие обявените случаи на заразени с коронавируса
в Италия са 1797. Към 6 часа сутринта общият брой на заразените там достигна 9 172 души, съобщи проф. Мутафчийски. Това означава, че Италия вече е втората страна с най-много заразени след Китай. В Корея с новия коронавирус са заразени 7 500 души, в Иран – 7 161, а във Франция, Испания и Германия заразените са над 1000. „Новите случаи са в Гърция 11, в Сърбия има още едни нов обявен”, уточни началникът на Щаба.

СЪДИЛИЩА ОТЛАГАТ ОТКРИТИТЕ ЗАСЕДАНИЯ ЗАРАДИ COVID-19
Членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет препоръчаха на aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли нa cъдилищaтa откритите съдебни заседания да ce oтлoжaт за срок дo eдин мeceц.
Решението е в отговор на заповед на министъра на здравеопазването от 8 март т. г. , когато бяха оповестени първите за България случаи на заразени с COVID-19. Това обясни в ефира на БНР представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев: “Ще продължат да се разглеждат делата, които са на закрити заседания по принцип, и по наказателните, мерките за неотклонение, процедурите по несъстоятелност. Тоест няма стопроцентово неразглеждане на делата, а само по отношение на тези, които са в открито заседание и е свързано с явяване на страни, свидетели и лица в съдебна зала”.
Вчера стана ясно, че в Габрово, където бяха открити два случая на заразени с COVID-19, председателят на окръжния съд Веселина Топалова е издала заповед, с която до второ нареждане са отменени съдебните заседания. Заповеди за преустановяване на всякакви масови събития има издадени и в други звена на съдебната власт. Съдебни сгради в столицата и в страната масово се дезинфектират, а на отделни места се измерва и телесната температура.

СПЕШНИТЕ ЕКИПИ В СОФИЯ СА РЕАГИРАЛИ НА 14 СИГНАЛА СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУС
На 14 сигнала, при които е имало определено съмнения за коронавирус, е реагирала столичната „Спешна помощ“ на 8 и 9 март т.г. Това съобщи в интервю пред „Хоризонт“ на БНР доктор Георги Гелев, директор на ЦСМП – София. След посещения от подобен характер линейките се дезинфекцират, обясни още доктор Гелев.
Най-много сигнали за двата дни са подадени за хора с висока температура в София и Софийска област, каза още той: „126 повиквания за температурни състояния. Освен тях имаме 82 консултации, които сме дали по телефона и сме насочили гражданите към личния им лекар и 14 обаждания със съмнения за коронавирус“.
Много сигнали и извозени до болници в София хора е имало и от граничен пункт Калотина, откъдето влизат много пътници, идващи от Италия. „Това са хора, пътуващи с автобуси и коли. Там обикновено човекопотокът от Италия е около 4000-5000 човека на смяна за 12 часа. Оттам имахме в предходните дни доста извозвания на граждани с повишена температура“, каза още д-р Гелев.

БЪЛГАРСКА ФИРМА Е РАЗРАБОТИЛА МИКРОМОЛЕКУЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С КОРОНАВИРУС, А БАН – ЗАЩИТНИ МАСКИ ЗА ШИРОКО ПОТРЕБЛЕНИЕ
Българска фирма за иновации е разработила микромолекула за лечение на болни с коронавирус.
Това потвърди пред премиера и министрите на днешното правителствено заседание Костадин Петков, председател на Надзорния съвет на „София Тех Парк“, съобщи БНР.
Председателят на БАН Юлиян Ревалски съобщи, че академията е разработила модели на защитни маски за широко потребление.
Разработката за лечение на коронавирус е изцяло българска, съобщи Костадин Петков: „Четири години се разработва специална микромолекула за обработка на коронавируси от различните типове. Имат много положителни резултати, отзиви от лабораториите, където са ги изпратили за първа сертификация, това са две лаборатории в Щатите и една в Белгия. Премиерът поема ангажимент да съдейства чрез контактите си на европейско ниво да ускорим процедурите по изпитване“.
Клиничните изпитания на микромолекулата могат да започнат до два месеца. БАН формира група от специалисти в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи председателят на академията Юлиян Ревалски.
Институтите по органична химия и по полимери са разработили модели на защитни маски.
„Системата е свързана с получаване на активно вещество, което да очиства въздуха, слага се вътре в маската и да бъде сменяемо на базата на активен въглен и на базата на рециклиране на материали, а другата разработка е на института за полимери, където се разработват филтри на нано ниво“, уточни акад. Ревалски.