НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.08.2020)

749 МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ В БЪЛГАРИЯ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR тестове през изминалото денонощие са 3612. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 15; Бургас – 1; Варна – 12; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 4; Добрич – 32; Кърджали – 1; Кюстендил – 1; Пазарджик – 4; Перник – 1; Плевен – 4; Пловдив – 21; Разград – 1; Русе – 3; Силистра – 3; Сливен – 3; Смолян – 1; София град – 17; Хасково – 1; Шумен – 2.
13343 са общо потвърдените случаи на COVID-19 в България. 5180 от тях са активни. Излекуваните лица са 7718. От тях 96 са регистрирани през последното денонощие.
848 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 55 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 749 лица-медицински служители. Четири са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. Три от тях са установени при медицински сестри, а един – при санитар.
445 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Три от случаите са от последните 24 часа.

ПЕТ МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА СА СРЕД НОВОЗАРАЗЕНИТЕ В ДОБРИЧКО
Област Добрич продължава да е с висок ръст на новозаразени с коронавирус. През последните 48 часа регистрираните положителни случаи за COVID-19 са 47. От тях 11 са настанени за лечение в МБАЛ в Добрич, двама са хоспитализирани в болници във Варна. Сред новозаразените са и пет медицински лица, съобщи БНР.
От Областния координационен щаб за пореден път призовават жителите на областта да спазват стриктно противоепидемичните мерки. В областната болница в момента всички случаи на COVID-19 и белодробните заболявания се лекуват от двама млади гастроентеролози, тъй като в здравното заведение няма нито един инфекционист и пулмолог.

ИЗПИСАХА ОТ БОЛНИЦАТА ПЪРВИЯТ ОБИТАТЕЛ НА ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В РУСЕ, ИЗЛЕКУВАН ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Изписан е първият излекуван от COVID-19 обитател на дома за възрастни хора “Възраждане” в Русе, информира БНР като се позова на съобщение на Областния кризисен щаб. 82-годишна жена е била изписана от УМБАЛ “Канев” и настанена в кризисния център на организацията “Каритас”, където ще бъдат преместени и други излекувани от коронавируса възрастни хора от дома.
Днес предстои да бъдат изписани от болница още трима обитатели на социалното заведение. Общо 92-ма души са заразените с коронавируса в дома – 83-ма обитатели и девет души от персонала. Петима от настанените в дом “Възраждане” починаха – един мъж и четири жени.