НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.04.2020)

457 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
457 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коноравируса. Броят на починалите е десет. Оздравели и изписани след болнично лечение са 25, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Новите лабораторно доказани случаи са 8, като всички са в София. Лабораториите работят и в момента, като продължават да изследват взети днес проби.
179 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 18 от тях са в интензивни структури.
По отношение на общата картина към 2-ри април : 258 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 199 на жени.
Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 14; Бургас – 20; Варна – 23; Велико Търново – 3; Видин – 1; Габрово – 2; Добрич – 10; Кърджали – 7; Кюстендил – 6; Ловеч – 1; Монтана – 18; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 27; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 5; Смолян – 11; София – 274; Стара Загора – 3; Хасково – 2; Шумен – 4.
Непроменен остава общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители – 20 души.

Д-Р ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА Е С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID-19
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова е с положителна проба за COVID-19, съобщи самата тя във фейсбук, информира Zdrave.net.
“За съжаление днес ми бе потвърдена положителна проба за коронавирус. Това налага следващите 28 дни да остана под карантина в дома си. Чувствам се добре, нямам никакви симптоми на заболяването. Ще бъда на разположение на моите пациенти и ще ги консултирам по телефона. В лекарския кабинет, където е практиката ми, ще бъда замествана от колеги. През последната седмица, когато съм преглеждала пациенти, съм спазвала всички противоепидемични правила и няма риск да съм ги заразила. Моля ви, пазете се! #ОстанетеСиВкъщи”, написа д-р Дариткова.
Освен нея и народният представител от ГЕРБ-Пазарджик Даниела Малешкова е дала положителни проби за коронавирус след проведените тестове сред всичките депутати в парламента, съобщават от партията.
Д-р Дариткова и Даниела Малешкова се намират в добро състояние и нямат никакви оплаквания. Те са информирали семействата си и ще се подложат на доброволна карантина за 28 дни у домовете си. Двете няма да участват в предстоящите заседания както на парламентарните комисии, така и в пленарните заседания.

Министър Екатерина Захариева: НАТО ДА СЕ ВКЛЮЧИ ПО-АКТИВНО В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА
„Въпреки че не е на първа линия в борбата с коронавируса, НАТО трябва да продължи да играе важна роля – цивилните и военните способности трябва да реагират в пълна координация, това са очакванията и на нашите граждани.“ С тези думи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се обърна към колегите си от НАТО, които проведоха видеоконферентна връзка, първата в 70-годишната история на Организацията на Северноатлантическия пакт, информира БНР като се позова на съобщение от МВнР.
Българската делегация участва в срещата от сградата на Служба „Военна информация“ в София. В изказването си Захариева призова НАТО да подпомогне ЕС в усилията да достави от трети страни лекарства и медицински изделия, необходими на лечебните заведения. Тъй като в социалните мрежи и медиите се наблюдават опити чрез фалшиви новини да се разколебае доверието на гражданите в действията на властите, българският първи дипломат каза, че съюзниците трябва да съобщават по-активно действията си за противопоставяне на пандемията, за да не се създава вакуум, запълван от дезинформация.
Министрите обсъдиха бъдещи съвместни действия в борбата с коронавируса, включително и за противопоставяне на дезинформацията.
Министрите на външните работи от НАТО обсъдиха още ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, ситуацията в Сирия, Турция и миграционния риск, мисиите в Афганистан и Ирак и отношенията с Русия.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЧРЕЗ РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ЕЖЕСЕДМИЧНО ПРОСЛЕДЯВА НАЛИЧНОСТИТЕ ОТ ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Тъй като безопасността на болничния персонал е въпрос от първостепенна важност, МЗ чрез РЗИ ежеседмично проследява наличностите от лични предпазни средства в лечебните заведения. Създадена е възможност Регионалните здравни инспекции да изготвят обобщени заявки за нуждите на лечебните заведения по региони и изпращат заявките до Логистично-координационния център. Разпределението на предпазните средства и медицинските изделия се публикува на интернет страницата на Министерство на вътрешните работи. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Богдан Боцев кога ще бъдат осигурени предпазни средства, в т.ч. маски, ръкавици, защитни облекла и дезинфекционни препарати за общинските болници и каква е причината към момента лекарите и персонала в общинските болници да не разполагат с предпазни средства и да разчитат на дарения от общините и от физически и юридически лица, информира Zdrave.net.
Министърът припомня, че веднага след обявяването на първите потвърдени случаи на COVID-19 и извънредното положение в страната, е била създадена организация за закупуване и дистрибуция на медицински изделия и лични предпазни средства за нуждите на всички държавни институции, лечебни и здравни заведения в страната. Както и че е създаден Логистично-координационен център който да обобщава потребностите на институциите и лечебните заведения за справяне с епидемията и който да разпределя доставките на здравни продукти, медицински изделия и предпазни средства до крайните получатели.
„В допълнение към горното Ви уверявам, че екипът на Министерството на здравеопазването изцяло е съсредоточил усилията си за подкрепа на капацитета на всички лечебни заведения за справяне с епидемията, независимо от тяхната форма на собственост“, казва министърът.
Той допълва и че по два проекта за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Оперативна програма „Региони в растеж“, ще се осигурят средства за допълнителни възнаграждения на персонала, пряко зает с изпълнение на дейностите по превенция, диагностика и лечение на COVID-19. По този начин щели да бъдат осигурени и предпазни средства за безопасни условия на труд, закупуване на болнично оборудване, респираторни апарати и друго медицинско оборудване, лекарства, консумативи и тестове за диагностика.
„В подкрепа на капацитета на болниците в България, Министерството на здравеопазването разкри и дарителска сметка, по коя то се набират дарения за подпомагане на лечебни заведения за лечение на пациенти с COVID-19“, казва министър Ананиев.

Министър Кирил Ананиев: НЯМА ПРЕЧКИ РЕЗОХИН ДА СЕ ДОСТАВЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ НИ ЗАВЕДЕНИЯ
Лекарственият продукт с търговско наименование Резохин, съответстващ на международното непатентно наименование (INN) – Chloroquine phoshate, произвеждан от Вауег Германия, е разрешен за употреба в нашата страна. Към настоящия момент той няма регистрирана цена в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти и следователно не се разпространява на българския фармацевтичен пазар. Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата на БСП Явор Божанков относно възможностите за осигуряване на лекарствения продукт Резохин за нуждите на лечебните заведения, информира Zdrave.net.
Медикаментът се прилага за профилактика и лечение на малария, причинена от четирите вида маларийни причинители, които са патогенни за хората, хроничен полиартрит (ревматоиден артрит), включително ревматоиден артрит при деца (ювенилен), системен лупус еритематодес.
По думите на министъра, поради невъзможност на Bayer AG, Германия да осигури активното лекарствено вещество и да продължи производството на лекарствения продукт в Леверкузен, Германия, с което да задоволи потребностите на нашия пазар, през месец юли 2019 г. притежателят на разрешението за употреба е стартирал в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти процедура за изключването му от Позитивния лекарствен списък и заличаване на цена по чл. 261 а, ад. 1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
„Важно е да се знае, че съгласно европейското и националното законодателство единствено и само титулярът на разрешението за употреба може да се разпорежда с лекарствения продукт, както по отношение на неговото производство, така и по отношение на информацията в кратката характеристика на продукта в това число и включените в нея показания за употреба. В тази връзка, притежателят на разрешението за употреба черпи не само права от разрешението за употреба, но и носи отговорност по отношение на проследяване на лекарствената безопасност на лекарствения продукт, докладвани нежелани лекарствени реакции или други проблеми свързани е неговата безопасност, в съответствие със спазване на вменените от регулаторните органи задължения за извършване на постмаркетингови проучвания“, казва министърът.
„С писмо до M3, лечебно заведение за болнична помощ в страната е предложило включването на лекарствения продукт в Списъка и той е включен, което прави възможна доставката му до лечебните заведения посредством доставка от търговец на едро с лекарствени продукти. В контекста на епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната се проучваха възможностите за производство па лекарствен продукт с INN Chloroquine phosphate в производствените мощности на фармацевтични производители ситуирани в нашата страна“, допълва министър Ананиев.
По думите му друг лекарствен продукт със сходен състав и показания, е лекарственият продукт Plaquenil, с международно непатентно наименование (INN) – Hydroxychloroquine sulfate. Продуктът не е разрешен за употреба в нашата страна и не се разпространява на нашия фармацевтичен пазар. Той може да бъде доставян на лечебните заведения за болнична помощ по същия начин.

БЛС ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА КРИБ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Български лекарски съюз остро възразява и е категоричен, че няма да приеме предложение, което е в ущърб на пациентите и лекарите и единственото, което прави е да обслужва търговски интереси. Подобни промени могат да доведат до сериозни последствия за здравето на пациентите и да предизвикат конфликти по оста „лекар – пациент – фармацевт“. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз относно предложенията на КРИБ за законодателни промени в Закона за извънредното положение, информира Zdrave.net.
От КРИБ предлагат в закона да бъде записано, че при липса на конкретен лекарствен продукт в аптеката магистър- фармацевтът със съгласието на пациента може да осъществи замяна на предписан от лекар лекарствен продукт с друг лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование, без промяна на предписаната лекарствена форма и количество дозова единица като правото на замяна е единствено за лекарствени продукти, които не се заплащат от бюджета на НЗОК.
„Задължение на аптеките е да поддържат възможността ако даден медикамент липсва в аптеката, той да може да бъде доставен на клиента в определен срок. Изключение се прави само, когато става дума за медикамент, който е спрян от производство или чийто внос е спрян, за което трябва да бъде уведомен първо лекарят, а след това фармацевта!“, заявява председателят на БЛС д-р Иван Маджаров в позицията на съсловната организация. Той подчертава, че има три условия, които трябва да са изпълнени, за да се реализира генеричното заместване на медикаменти в аптеките:
„Първо – аптеките не трябва да имат вертикална интеграция – т.е. складове и производители не трябва да имат собственост на аптеки. Второ – заместването става по желание на пациента, но със знанието на лекаря, защото лечебният процес е процес на наблюдение и лекарят трябва да знае какво се случва с пациента му. Трето – заместването е винаги в посока надолу, към по-евтино лекарство. Не е позволено заместване с по-скъпо лекарство. Нито едно от горепосочените условия не може да бъде намерено в даденото предложение. Отново се иска единствено и само фармацевтите да имат право да подменят лекарство, когато в аптеката липсва предписаното“, пише в позицията.
„Лечението не е търговия с лекарства. Пациентите вярват на лекуващия си лекар. Той е наясно с тяхното общо здравословно състояние, познава техните съпътстващи заболявания. Лекарят е този, които следи тяхното здраве и обсъжда предварително със своите пациенти назначаването на терапия. Фармацевтите НЕ МОГАТ да диагностицират, НЕ МОГАТ да проследяват заболяването и НЕ МОГАТ да лекуват. Това е грижа и отговорност на лекарите! Задължението на фармацевтите е да отпускат предписаното лекарство. БЛС предупреждава, че ако подобни безумни предложения бъдат приети, изписването на рецепта от лекар, става ненужно в условията на безпроблемно заменяне от страна на отпускащия лекарството. При това положение ние ще откажем да изписваме такива. Нека фармацевтът диагностицира, лекува и проследява здравето на пациентите“, пише още в позицията на БЛС.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ С ОСТРО ПИСМО СРЕЩУ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗА ГЕНЕРИЦИТЕ
„Прогенерична политика“ не означава да се вмени право на фармацевта да заменя по свое усмотрение предписания от лекаря оригинален продукт с генеричен такъв, или един генеричен продукт с друг генеричен продукт. „Прогенерична политика“ означава създаване на условия, които да увеличат употребата на генерични продукти, която и сега не е малка. Всеки, който подмени решението на лекаря как и с какво да се лекува неговият пациент (независимо дали някакъв нормативен документ му го позволява или не), автоматично поема отговорността за всяка промяна в състоянието на този пациент и ангажимента да го коригира. Това се казва в отворено писмо на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ), подписано от зам.-председателя на сдружението д-р Христо Димитров. Писмото е по повод участие на председателя на НФСБ Валери Симеонов в Нова телевизия и е изпратено до парламентарната комисия по здравеопазване, до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и зам.-председателя на Лекарския съюз д-р Николай Брънзалов, информира Zdrave.net.
В предаването Симеонов заяви, че генерикът е „лекарство, за което е изтекъл лицензионният период и това го прави евтино, при положение, че е изключително ефективно“. „Пример е аспиринът, който всички си спомнят. С други думи, генерикът е евтино лекарство с доказана ефективност”, каза той. Валери Сименов допълни още, че НФСБ още при съставянето на коалиционното правителство е настоявало да се въведе в програмата текст, който да даде възможност на българските граждани, по тяхно желание, да могат да изберат едно по-евтино генерично лекарство, когато отидат в аптеките, като това правило било въведено във всички развити държави като Англия, Германия и в Дания, например.

ЗАСИЛВАТ СЕ ПРОВЕРКИТЕ, СВЪРЗАНИ С ПРОИЗВОДСТВОТО И ТЪРГОВИЯТА НА ХРАНИ
Засилват се проверките, свързани с производството и търговията на храни. Вече има и санкциониран кулинарен магазин в Русе, в който стоката не е била съхранявана според изискванията, съобщи БНР.
Специално внимание при засилените проверки се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се провежда дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с неопаковани храни с изключение на плодовете и зеленчуците, както и дали е налична информация за потребителите, че преди каквото и да е използване, плодовете и зеленчуците трябва да бъдат добре измити.
На търговците е препоръчано да осигуряват найлонови ръкавици, хартиени пликове или торбички. Не на последно място се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и здравния статус на персонала. Това каза директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков и допълни, че се разработва модел за прилагане на т.нар. къса верига на доставки:
„Това е инициатива на Българската агенция за безопасност на храните – производители на зеленчуци от региона, които да доставят това, което произвеждат, до местните вериги за търговия.“ По този начин би трябвало да се намали опасността от пренасяне на коронавирус, както и на други заболявания.

КИТАЙСКИ ЛЕКАРИ ИЗПРАТИХА 10 000 МАСКИ ЗА МУ-ПЛЕВЕН И УМБАЛ „СВ. МАРИНА”
10 000 маски получи Медицински университет – Плевен и УМБАЛ „Света Марина”. Дарението е от китайските им колеги от Втора Асоциирана Болница към Медицински университет в Чонгкинг. Дарението пристига придружено с мъдрост „Приятелството, като сянката на слънцето, се появява в слънчев ден”, съобщи Clinica.bg.
В началото на февруари, в пика на епидемията от коронавирус в Китай, по молба на болницата в Чонгкинг, Плевенския медицински университет провежда бърза благотворителна акция за набиране на средства за закупуване на медицински маски. Така успяват да изпратят 11 000 медицински маски. Днес партньорите от Китай връщат жеста на българските си колеги, с мъдрост и с безопасност.

ПОДГОТВИХА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ ХОРА И ЧАКАЩИТЕ ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
Изпълнителна агенция „Медицински надзор” и Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония подготвиха информация за трансплантираните хора и за чакащите трансплантация с цел предпазване от заразяване с COVID-19, информира Clinica.bg.
Информацията има за цел да отговори на най-често срещаните въпроси свързани с коронавирусната инфекция, интересуващи хората, които са с онкологична диагноза, на химиотерапия, трансплантирани или очакващи трансплантация. В нея се съдържат препоръки, които е добре да се следват за предпазване от заразяване с коронавируса. Ако за някои хора правилата, наложени поради пандемията от COVID-19 са тежки за изпълнение, то за всички трансплантирани или получаващи имуносупресивни терапии пациенти те са ежедневие.

1000 ДОБРОВОЛЦИ ЩЕ ПОМАГАТ ВНА ВЪЗРАСТНИ И ХРОНИЧНО БОЛНИ ЧРЕЗ БЕЗПЛАТНА ПЛАТФОРМА
Безплатна българска платформа ще помага на стотици възрастни хора да избегнат риска от заразяване, като предоставя безопасен пазар. Той ще се осъществява от над 1000 доброволци в цялата страна, съобщават организаторите, съобщи Clinica.bg.
Pomogni.net е мястото, където всеки с нужда от помощ може да намери подкрепа. Приложението е напълно безплатно. То е реализирано от IT доброволци и има капацитета да помогне в този труден момент на стотици възрастни хора да избегнат риска от заразяване.
Всички възрастни или хронично болни, както и онези, които са се самоизолирали могат да заявят нуждата от продукти през платформата или на телефон 0888 366 694. Доброволец, който е регистриран в платформата, ще приеме заявката. Ще напазарува и ще донесе до дома на заявителя. Всичко това ще му отнеме няколко часа, казват организаторите. Платформата има за цел да подпомогне работата на общинско предприятие “Социален патронаж”, както и на кметствата в страната, отбелязват организаторите.

ПОДПИСАН Е ДОГОВОР ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НАЦИОНАЛНА МНОГОПРОФИЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ” за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 77 839 442.89 лева без ДДС или 93 407 331.47 лева с включен ДДС, съобщиха от пресцентъра на МЗ. От там заявяват, че изграждането на модерна Национална многопрофилна детска болница е основен приоритет за развитието на детското здравеопазването в България.
Министерството на здравеопазването се ангажира строителството на Националната многопрофилна детска болница да се осъществява при максимална обществена информираност и в диалог както с всички компетентни институции, така и със специалистите в сферата на детското здравеопазване у нас. Ще бъде сформирана работна комисия към МЗ, включваща действащи педиатри от различни специалности, които ще одобряват проектите за отделните отделения – вид, квадратура, леглова база, необходими кабинети и операционни.
Изпълнителят разполага с едногодишен срок, от сключването на договора, да изготви и представи проект на детското лечебно заведение. В своята оферта ДЗЗД „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“ посочват, че ще извършат допълнително конструктивното обследване на строежа.
Всички действия по реализацията на проекта са извършвани и ще бъдат извършвани при максимална публичност и прозрачност, увериха от МЗ.