НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.05.2022)

53 БОЛНИЦИ СА ЗАЯВИЛИ НУЖДА ОТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, МЕДИЦИНСКИ ЛАБОРАНТИ И РЕНТГЕНОВИ ЛАБОРАНТИ
53 болници са заявили нужда от медицински сестри, медицински лаборанти и рентгенови лаборанти, на които държавата ще покрие разходите за обучение, при сключен договор за осигуряване на стаж на студента за периода на обучението и на работно място след успешното му завършване. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на Решение за утвърждаване на списък на работодателите, които имат право да сключват договори по Закона за висшето образование през учебната 2022 – 2023 година, информира Zdrave.net.
От Министерството на образованието заявяват, че списъкът на работодателите в проекта е съобразен с очаквания недостиг на кадри за пазара на труда в определени сектори, провежданата държавна политика по отношение на висшето образование, както и със специалностите и работодателите, предложени от съответните ресорни министри. В проекта са включени 153-ма работодатели, като за включените в списъка работодатели е заявена необходимост от 1416 специалисти.
За сравнение, за учебната 2021 – 2022 година са били одобрени 154 фирми, като те са заявили необходимост от 975 специалисти.
През тази година болниците заявяват необходимост от професионалисти по здравни грижи, като нито една от тях не е подала заявка за студенти по Медицина. Заявени са близо 500 бройки за медицински сестри, 107 за медицински лаборанти и 62 за рентгенови лаборанти.

ПРОМЯНА В НАРЕДБА №10/2011 ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА МАГИСТЪР-ФАРМАЦЕВТА ОТ ЛЕЧЕБНОТО ЗАВЕДЕНИЕ ДА ВЗЕМЕ АКТИВНО УЧАСТИЕ В ТЕРАПЕВТИЧНИЯ ПРОЦЕС
Министерството на здравеопазването промени Наредба № 10 от 2011 г. за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка по чл. 266а, ал. 2 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. За това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
С промените в наредбата се урежда процедурата при употреба на лекарствени продукти извън условията на разрешението за употреба на подзаконово нормативно ниво (т.нар. off label употреба). Този вид употреба на лекарствени продукти понякога е единствената възможност за лечение на пациента и в този смисъл целта на наредбата е да гарантира проследяването на безопасността и ефикасността на лечението, както и информираността на пациента за прилаганата му терапия.
Предписването на лекарствения продукт, прилаган извън условията на разрешението за употреба, ще се извършва с протокол, като към него ще се прилага и писмено информирано съгласие на пациента. С наредбата се дава възможност комисията от трима лекари, която издава протокола за лечението, да се подпомага и от становище на магистър-фармацевта от съответното лечебно заведение, касаещо безопасността и ефикасността на лекарствения продукт, който ще се прилага извън одобрените в кратката характеристика показания. По този начин за първи път се дава възможност на магистър-фармацевта от лечебното заведение да вземе активно участие в терапевтичния процес.
Припомняме, че предложените промени в Наредба № 10 бяха публикувани за обществено обсъждане на 9 февруари 2022 г. След отразяването на получените предложения и становища предстои промените да влязат в сила след публикуването им в Държавен вестник.

82 111 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС НА 24 МАЙ
100 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 15 от тях са установени с PCR, а 85 – с бързи антигенни тестове. 71% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 2 501 – от тях 306 са PCR, а 2 195 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Бургас – 14; Варна – 4; Велико Търново – 5; Видин – 1; Враца – 3; Габрово – 1; Добрич – 2; Кърджали – 2; Кюстендил – 2; Пазарджик – 1; Перник – 3; Пловдив – 3; Разград – 1; Русе – 2; Силистра – 1; Сливен – 1; София област – 1; София град – 43; Стара Загора – 4; Хасково – 1; Шумен – 1; Ямбол – 2.
Общо 1 163 806 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 82 111 от тях са активни. 1 044 586 са излекуваните лица, 231 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 470 пациенти с доказан COVID-19, от които 40 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са десет, от тях 70 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 395 803 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, като 35 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 536. През последните 24 часа не са регистрирани нови случаи.
37 109 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Три нови случая са регистрирани през последното денонощие. 100 % от починалите лица не са били ваксинирани.

НАЦИОНАЛНИЯТ ИМУНИЗАЦИОНЕН РЕГИСТЪР ПОЗВОЛЯВА ВЪВЕЖДАНЕТО НА БУСТЕРНА ДОЗА ОТ ВАКСИНАТА НА COMIRNATY ПРИ ДЕЦА ОТ 12 ДО 17 Г.
От днес, 25 май, Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – позволява въвеждането на бустерна доза от ваксината на Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), поставена най-малко 3 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, при деца от 12 до 17 г., включително. Това е възможно, поради извършената промяна в Кратката характеристика на продукта, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От МЗ припомнят, че във възрастовата група от 12 до 17 г., вкл., досега бустерна доза Comirnaty се поставяше най-малко 6 месеца след завършване на първичния ваксинационен курс.
В тази възрастова група за първична имунизация, одобрени в Европейския съюз, са двете иРНК ваксини: Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). При децата на възраст от 12 г. до 17 г., ваксинирани с ваксината Spikevax, към момента няма промяна в кратката характеристика на продукта по отношение възможността за прилагане на бустерна доза.
Завършеният ваксинационен курс и поставената бустерна доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето.

УМБАЛСМ „Н. И. ПИРОГОВ“ ВЪЗОБНОВЯВА НАЦИОНАЛНАТА СИ ПРОГРАМА „ДЕТСКО ЗДРАВЕ“
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ възобновява Националната си програма „Детско здраве“ на 4 юни. Това съобщи пред БНТ проф. Христо Шивачев, заместник-директор и началник на Клиниката по детска хирургия в спешната болница.
По думите му цялата информация ще бъде ще бъде качена на сайта на „Пирогов“ и всеки, който се интересува, ще има достъп до нея, информира Zdrave.net.
„Имаме капацитета да прегледаме всички деца, никой няма да бъде върнат“, каза той.
Кампанията няма да бъде само в София. Идеята е тя да бъде изнесена и в населените места, където има нужда от лекари, защото се знае, че има недостиг на педиатри и на други специалисти, стана ясно от думите му.
„Ще отидем там, където имат нужда от нас“, каза проф. Шивачев.
Той обясни, че програмата е насочена към превенцията, защото е важно да има профилактика и проблемите да бъдат откривани своевременно. „Две години родителите водеха децата си само при остри състояния, имунната им система спадна по време на COVID ограниченията, тъй като средата стана по-стерилна“, каза още заместник-директорът на спешната болница.
Проф. Шивачев коментира и темата за актуалната заболеваемост при децата.
„Пролетните вируси са актуални в момента при децата. Децата по принцип си боледуват нормално – поради сезона и сезонния грип. Мисля, че се върнахме в един нормален ритъм извън коронавируса“, обясни специалистът и призова когато има притеснение, да се потърси консултация с лекар, за да бъдат спокойни родителите.
По думите му, като цяло България попада в европейските параметри на детската смъртност и у нас има едно доста добро детско здравеопазване.
„Проблемът с педиатрите е много голям като специалност, но решаването му е въпрос на държавна политика и много взаимни усилия“, подчерта проф. Шивачев.
Той бе категоричен, че коронавирусът е направил проблемите в здравеопазването достатъчно видими, за да започне да се говори за тях.

EMA ИЗГОТВИ И ПУБЛИКУВА РЕВИЗИРАНИ НАСОКИ ЗА ОЦЕНКА НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БАКТЕРИАЛНИ ИНФЕКЦИИ
Като част от усилията си да подкрепи глобален подход към разработването на нови антимикробни лекарства, EMA изготви и публикува ревизирани насоки за оценка на лекарства за лечение на бактериални инфекции. За това информира Zdrave.net като се позова на пресслужбата на лекарствения регулатор.
Важна причина да се актуализира този фундаментално важен документ е нарастващата антимикробната резистентност (AMR), която не само има пряко въздействие върху здравето на хората, но и носи тежко икономическо бреме в световен мащаб. Само в Европейския съюз (ЕС) антимикробната резистентност е причина за около 33 000 смъртни случая годишно.
Също така се изчислява, че AMR струва на ЕС 1,5 милиарда евро годишно като разходи за здравеопазване и загуби на производителност. Това налага ускорено разработване на нови лекарства и подходи за лечение, особено за пациенти с инфекции, причинени от мултирезистентни бактерии, за които в момента има много малко терапевтични възможности.
Тъй като антимикробната резистентност е глобална заплаха, регулаторните органи на ЕС, САЩ и Япония са постигнали съгласие да синхронизират изискванията си за данни, така че компаниите разработващи антимикробни лекарства да могат да проектират клинични изпитвания, които отговарят на нуждите от доказателства на множество регулаторни агенции.
В актуализирания документ са намерили място резултатите от дискусиите по тази тема, както и разяснения относно препоръчаните програми за клинично развитие на антимикробни средства, предназначени да отговорят на непосрещнати здравни нужди. Включени са и насоки за клинични изпитвания в подкрепа на лечението на неусложнени инфекции на пикочните пътища и неусложнена гонорея, както и актуализирано ръководство за показване на данни за микробиологична и клинична ефикасност в кратките характеристиките на продукта.
Ревизираните насоки са публикувани заедно с допълнение, които насърчава програмите за разработване и разрешаването на лекарства за лечение на бактериални инфекции при деца. Документът включва и специфични препоръки за компаниите, които работят по създаването на антибиотици за приложение в детска възраст.
Окончателният вариант на насоките е преминал през 6-месечно обществото обсъждане и е приет с всички въведени актуализации на последното за месец май заседание на Комитета за лекарства в хуманната медицина на EMA.