1170 СА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ, 246 ОТ ТЯХ ЩЕ УЧАТ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, АКУШЕРКИ И ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ

1170 първокурсници ще учат в Медицински университет – София. Тържествената церемония по откриването на учебната година се състоя в двора на учебното заведение на 25 септември 2023 г. Приветствие към присъстващите студенти, преподавателите, официалните гости и близки на студентите отправи ректорът на Медицински университет – София акад. Лъчезар Трайков, който е и председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Той отбеляза, че Медицински университет – София е най-престижното и авторитетно медицинско училище в България, затова много млади хора от страната и чужбина преминават през сериозна конкуренция, за да учат тук. Ректорът се обърна към първокурсниците и отбеляза, че те са приети в МУ-София заради тяхната упоритост, амбиция и знания. Акад. Трайков призова студентите да не отстъпват пред трудностите, които ще срещнат по време на своето обучение и да следват мечтите си. Той изтъкна, че тази година ще бъде отбелязана 106-ата годишнина от създаването на Медицинския факултет и допълни, че Медицинският университет има статут на изследователски университет и е включен в инициативата на европейските университетски алианси.

Емоционално обръщение към студентите и преподавателите отправи вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя поздрави преподавателите от името на президента Румен Радев, отбелязвайки, че те не са само прекрасни учители, а са също експерти, лекари и хора, които са доказали, че за тях науката е всичко. Йотова отбеляза, че големият брой чуждестранни студенти е доказателство за отличните възможности за образование, които дава Медицински университет – София. Тя допълни, че  представители на 68 държави ще завършат своето медицинско образование тук и ще отидат да лекуват хората по света.

Поздравления към студентите отправиха заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова и заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов.

На тържественото откриване присъстваха още кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, зам.-ректорите, представители на настоятелството на Медицински университет – София, ръководители на факултети, представители на висши учебни заведения в сферата на здравеопазването и др.

Тържествено откриване на академичната година се състоя и по факултети.

Факултетът по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ посрещна 246 първокурсници – 154 от тях ще учат в специалност „Медицинска сестра“, 48 – в специалност „Акушерка“ и 44 – в специалност „Лекарски асистент“.

Поздравление към бъдещите професионалисти по здравни грижи отправи заместник-ректорът по учебната дейност на Медицински университет – София проф. д-р Каролина Любомирова, дм. Тя им пожела да полагат постоянни усилия, за да успяват в усвояването на новите знания.

Новите студенти поздрави и деканът на ФОЗ доц. Александрина Воденичарова, дм. „Уважаеми първокурсници, от мое име и от името на екипа на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“, бих искала да Ви приветствам с добра дошли. Радваме се че избрахте да учите при нас! Бъдете целеустремени и упорити, вслушвайте се в съветите на своите преподаватели“, каза доц. Воденичарова. Тя прочете стихотворение от книгата „Здравей, сърце“ с автор Aриадна, посветено на  емпатията, човечността и разбирането на другия, което видимо развълнува първокурсниците.

Първокурсниците поздрави и председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи г-жа Милка Василева. Тя пожела да бъдещите специалисти да бъдат целенасочени,  упорити, да следват мечтите си и да бъдат горди, че са се посветили на най-благородните професии. Милка Василева изтъкна, че у нас не достигат 35 000 медицински сестри и се надява този дефицит да се стопи, въпреки че това може да стане за по-дълъг период от време. Тя призова бъдещите професионалисти по здравни грижи да се информират за проблемите и успехите на съсловието от сайта на БАПЗГ и електронния бюлетин „Здравни грижи“.

„Пациентите се доверяват на медицинските сестри, които са най-близо до тях, изплакват им своите болки и радости. Учете и укрепете сърцата си, за да бъдете истински медицински сестри“, каза в своите поздравителни думи към студентите от специалност „Медицинска сестра“ изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиника УМБАЛ Токуда д-р Венелина Милева. През тази академична година университетската болница ще предостави голяма учебна зала за обучението на бъдещите медицински сестри. На откриването присъства и главната сестра на УМБАЛ Токуда Емилия Георгиева.

Първокурсниците от всички специалности получиха своите студентски книжки, графици за провеждане на обучението за зимния семестър на учебната 2023/2024 година, „Книга на първокурсника 2023/2024“ и стихотворение.

Ето и базите, в които се провеждат клинични практики и преддипломни стажове: УМБАЛ„Св. Анна“; МБАЛ Национална кардиологична болница; УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“; УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“; Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда; Пета МБАЛ „Княгина Клементина“; УМБАЛ „Св. Иван Рилски“; УМБАЛ „Александровска“; УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“; УМБАЛ „Софиямед“; Първа МБАЛ „Св. Йоан Кръстител“; СБАЛАГ „Майчин дом“; Втора САГБАЛ „Шейново“; МБАЛ „Вита“ и МБАЛ „Св. София“.

 

Поздравителния адрес от БАПЗГ за откриването на академичната година в МУ-София вижте ТУК

 

Поздравителния адрес от БАПЗГ за откриването на академичната година във ФОЗ вижте ТУК

 


От дясно наляво: проф. Каролина Любомирова, дм . – заместник-ректор по учебната дейност на Медицински университет – София; проф. Захарина Савова – директор на Медицински колеж „Йорданка Филаретова“ към МУ-София, г-жа Милка Василева – председател на УС на БАПЗГ и доц. Александрина Воденичарова, дм. – декан на Факултета по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн.

 


Тържествената церемония по откриването на академичната година започна с Химна на Република България

 


Част от гостите и студентите

 


Първокурсници от специалност „Лекарски асистент“

 


Председателят на УС на БАПЗГ поздравява първокурсниците

 


Всеки първокурсник получи своята студентска книжка, график за провеждане на обучението за зимния семестър на учебната 2023/2024 година, „Книга на първокурсника 2023/2024“ и стихотворение

 


 Първокурснички от специалност „Акушерка“

 


Деканът на Факултета по обществено здраве доц. Александрина Воденичарова отправи поздравления към първокурсниците от всички специалности, тъй като залата не можа да побере всички наведнъж

 


След официалните гости бяха изпълнителният директор на Аджибадем Сити Клиника УМБАЛ Токуда д-р Венелина Милева и главната сестра на УМБАЛ Токуда Емилия Георгиева