21 СЕСТРИ И 20 АКУШЕРКИ ОТ ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МУ-ВАРНА ПОЛОЖИХА КЛЕТВАТА НА ФЛОРЪНС НАЙТИНГЕЙЛ

На тържествена церемония в двора на Филиал Шумен на МУ-Варна, при спазване на всички противоепидемиологични мерки на 24 септември 2021 г. се дипломира Третият випуск медицински сестри и акушерки.

Абсолвентите бяха поздравени от ректора на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов с думите: „Днешният ден бележи академичния край на образованието Ви в един от най-проспериращите и високотехнологични университети в България, но и началото на едно ново и пълно с предизвикателства професионално бъдеще. Горди сме, че избрахте да посрещнете изгрева и залеза на Вашите студентски дни в Медицински университет – Варна.”

21 сестри и 20 акушерки положиха клетва, в чиято основа лежи обетът на световно признатата английска медицинска сестра Флорънс Найтингейл.

Първенец на випуска е Мелис Исмаил от специалност „Медицинска сестра”. За най-висок успех и проявена активност тя получи плакет и парична награда от ректора проф. д-р Валентин Игнатов. Елена Тонева от специалност „Акушерка” също получи плакет  „Отличник на випуска” и парична награда от ректора.

Всички дипломанти получиха сребърни брошки с изображението на тракийската жрица и лечителка Лесескепра, изработени от шуменския бижутер Петромир Стефанов.

Завършващите бяха обявени за правоспособни бакалаври в направление „Здравни грижи” от директора на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева, д.оз.н.

Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева изпрати  поздравителния адрес до ректора на Медицински университет – Варна, директора на Филиал Шумен на МУ-Варна, преподавателите и абсолвентите от Третия випуск на филиала, в който се казва: „Тази вълнуваща и необикновена промоция се случва в изключително труден период на продължаваща пандемия от COVID-19, на извънредни противоепидемични мерки, на изпитания и надежда. Тя е резултат и на много усилия както от страна на преподавателите, така и на студентите, които са придобили основни знания и умения, които ще надграждат през целия си професионален път. Защото професиите на медицинската сестра и акушерката изискват алтруизъм, отговорност, постоянство, новаторство и себеотдаване.

Скъпи абсолвенти от Третия випуск на Филиал Шумен на МУ – Варна, от днес Вие сте част от благородната армия на Ангелите на милосърдието, призвани да бъдат най-близо до болните и нуждаещите се от здравни и акушерски грижи! От днес Вие, 21 медицински сестри и 20 акушерки, ще проявявате любов, нежност, търпение, сила и увереност в името на Здравето и Живота! Някои от Вас вече са избрали да работят в МБАЛ-Шумен, КОЦ-Шумен и СБАЛ по кардиология „Мадара“ в града, в който бе поставено началото на народните чествания на високото дело на Светите братя Кирил и Методий, и чийто химн се казва „Оттука започва България“. Други ще се реализират професионално във Варна, Разград, Шуменския регион… Но, където и да се намирате, останете верни на своето призвание и мисия!“

В обръщение към преподавателите и ръководството на Филиал Шумен председателят на БАПЗГ  казва: „Уважаеми преподаватели, през четирите академични години Вие не само обучавахте Вашите студенти, но бяхте и техни приятели и наставници, давахте им не само знания, но и любов, кураж и вяра. Затова и Вашите студенти учеха с такова желание и  усърдие, включваха се в различни благотворителни и информационни инициативи, в разработването на научни изследвания и отбелязването на важни дати. А тяхното истинско „Благодаря!“ ще бъде с ежедневното им доказване като добри професионалисти.“

Скъпа проф. Тончева, наскоро Филиал Шумен отбеляза своя шести рожден ден, но за толкова кратко време структурата, която ръководите, постигна удивителни успехи, увенчани с много награди! Днес обучението и базата на Филиал Шумен отговарят на  най-добрите европейски и световни стандарти. А това, което Ви прави изключително силни и привлекателни, е екипната работа, на която учите и Вашите студенти.“

Поздравителни адреси изпратиха още Любомир Христов – кмет на Шумен и проф. Силвия Борисова – ръководител на Катедра „Здравни грижи“ в Медицински университет – Варна