10-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ НА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА” И „АКУШЕРКА” В РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”

През 2021 г. се навършват десет години от началото на обучението по специалностите „Медицинска сестра” и „Акушерка” в Русенския университет „Ангел Кънчев” във Факултет „Обществено здраве и здравни грижи”, Катедра „Здравни грижи”. Това съобщиха от учебното заведение.

Повече от 300 студенти са се дипломирали и са намерили своята реализация в лечебните заведения на територията на гр. Русе: УМБАЛ „Медика”, УМБАЛ „Канев”, СБАЛПФЗ “Д-р Димитър Граматиков”, КОЦ- Русе и др.

Десетата годишнина от началото на обучението по тези специалности, освен празник е и още един повод да запознаем кандидат-студентите, проявяващи интерес към тях, с необходимостта от тези професии в национален и световен мащаб.

През последните години основен проблем в здравеопазните системи в Република България, страните от Европейския съюз и в световен мащаб е рязко намалелият брой медицински сестри. По данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в здравната система не достигат около 30 000 медицински сестри, а за да се отговори на приетия стандарт на Международния сестрински конгрес „една медицинска сестра да полага грижи за четирима болни” са необходими 60 000 медицински сестри, изтъкната от Русенския университет.

От там допълниха, че кадрови недостиг има и при акушерките. Те се позовават на данни на БАПЗГ, според които в здравната система към настоящия момент не достигат около 4 000 акушерки. А, както е известно, акушерката е водещ професионалист в оказването на ефективни пренатални и постнатални грижи и е изключително важна част от лекуващия екип в АГ лечебни структури и клиники. Неотменната ѝ роля в този екип за поддържането на здравето на жената в периода на бременността, раждането и послеродовия период, прави професията на акушерката много необходима, актуална и значима.

Проблемите с недостига на тези кадри са значителни и в световен мащаб, затова Cвeтoвнaтa здpaвнa opгaнизaция пpизoвaвa дъpжaвитe дa cъздaдaт нaй-мaлĸo 6 милиoнa нoви paбoтни мecтa зa мeдицинcĸи cecтpи дo 2030 г., зa дa ĸoмпeнcиpaт пpoгнoзиpaния “глoбaлeн нeдocтиг”. От Русенския университет припомниха, че значимостта на професията бе отбелязана с респект и признателност чрез издаването на възпоменателна монета и сертификат за националните асоциации на медицинските сестри и членовете на ICN от Международния съвет на медицинските сестри (ICN) и Световната здравна организация (СЗО) на 1 юли 2021 година.