ОНЛАЙН ФОРУМ НА ТЕМА „ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ“ ПРОВЕДОХА ФОЗ НА МУ-СОФИЯ И БЪЛГАРСКАТА СЕКЦИЯ КЪМ МЕЖДУНАРОДНАТА МРЕЖА ПО БИОЕТИКА

При засилен интерес премина организираното в чест на Световния ден на биоетиката събитие на тема „Информирано съгласие”. Негов домакин бе Факултетът по обществено здраве “ Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ към Медицински университет- София и Българската секция към Международната мрежа по биоетика, съобщиха от МУ-София.

Онлайн събитието се проведе на 19 октомври 2021 г. и беше открито от ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков. „Науката Биоетика запълва една празнина именно в това направление – с бързото развитие на медицината, с техническите открития, в един момент вниманието, зачитането и разбирането на пациента останаха леко в сянка. А в днешното пандемично време, време на недостиг на ресурси, на разделение и конфликти, причинени от здравната тематика, именно човещината и ясните ценности са това, което ни издига над дребнотемието, над гнева и отчаянието, което трудностите носят. Вярвам, че именно моралните ориентири, поставяни на фокус от науката биоетика, ще ни преведат през бурното море на пандемията”, заяви акад. Трайков.

„Информираният отказ част от информираното съгласие“, „Препоръки за етичните аспекти на изкуствения интелект“, „Информирано съгласие и COVID-19“ бяха само част от дискутираните теми, в които участваха преподаватели, студенти, адвокати и експерти от различни институции. Участие взе и председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева.

В края на събитието по традиция бяха обявени и наградите от тазгодишния конкурс за есе и постер.

Сред седемте призьори за най-хубаво есе бяха и Симона Йорданова и Ирена Върбанова – студентки в специалност „Медицинска сестра във “Филиал Проф. д-р Иван Митев“ – Враца на МУ-София

Награда за постер получи Елис Йълмаз от Факултета по дентална медицина.