ОБЩИНА ПЛОВДИВ СЪЗДАВА ОБЩИНСКИ ЗДРАВЕН ФОНД ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ-МЕДИЦИ, ЖЕЛАЕЩИ ДА РАБОТЯТ В ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

Създаване на общински здравен фонд за отпускане на стипендии за студенти-медици, желаещи да останат на работа в общинските лечебни заведения – това предвижда Стратегията за здравеопазването в Община Пловдив до 2030 година, информира Zdrave.net на 05.08. 2021 г. Фондът ще набира средства както чрез местния парламент, така и от европейски проекти, а също и от дарения. Това съобщи директорът на общинската дирекция „Здравеопазване“ д-р Калин Калинов пред Радио Пловдив. По думите му това ще бъде един от начините за обезпечаването с кадри на общинското здравеопазване в Пловдив.

„COVID кризата доказа в най-пълна степен този кадрови дефицит“, обясни д-р Калинов.

Стратегията предвижда още да бъде създаден здравен колцентър, от който пловдивчани да получават информация за нужните им здравни специалисти и услугите, които могат да получат от тях. „Колцентърът ще бъде позициониран към общинската дирекция „Здравеопазване“ и постепенно ще разширява услугите, които ще предоставя на пловдивчани. Там могат да бъдат привлечени психолози и други специалисти“, обясни д-р Калинов.