МEДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ПРИЗОВА СТУДЕНТИ ОТ III И IV КУРС В СПЕЦИАЛНОСТ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ ДА ПОМОГНАТ НА COVID СТРУКТУРИТЕ В УМБАЛ “СВЕТИ ГЕОРГИ”

Медицински университет – Пловдив излезе с призив към студенти-медицински сестри, които да работят в учебната база УМБАЛ “Свети Георги”. В момента лечебното заведение има необходимост от точно такива специалисти, съобщиха от висшето училище на 29.11.2021 г. Причината за апела на МУ-Пловдив са кадровият дефицит в страната и призивите на университетските болници за оказване на помощ при набиране на доброволци в условията на пандемията.

Досега УМБАЛ „Св. Георги” е насочвала студентите-доброволци от МУ-Пловдив към Клиниката по инфекциозни болести, Отделението по спешна медицина, Клиниката по пневмология и фтизиатрия, Клиниката по ортопедия и травматология, Отделението по нефрология, Отделението по акушерство и гинекология, и други. УМБАЛ „Св. Георги” им предлага работа по трудов договор като здравни асистенти и възможност да се възползват от стипендиантските програми.

На всички стажант-медицински сестри, които се включат към COVID структурите на УМБАЛ „Свети Георги”, ще бъде признат периодът на преддипломния стаж като учебна дейност. Търсят се студенти от трети и четвърти курс. Желаещите най-напред се насочват към отдела за университетско-болнична коордицинация на МУ-Пловдив, откъдето ги свързват с болницата. „Вече има отзовали се доброволци“, каза пред Clinica. bg зам.-ректорът на висшето училище проф. Анастас Баталов. Това не е първият апел за подпомагане на лечебни заведения в града. Досега студентите от МУ-Пловдив са помагали и на други пловдивски болници като УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, МБАЛ “Св. Мина” – Пловдив, “Каспела” и др.