Милка Василева към абсолвентите на Медицински университет Варна: ПРОФЕСИИТЕ, КОИТО СТЕ ИЗБРАЛИ, ЩЕ ВИ ОТРЕДЯТ СПЕЦИАЛНО МЯСТО В СЪРЦАТА НА ВАШИТЕ ПАЦИЕНТИ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Тържествена промоция на Випуск 2021 г. на Факултета по обществено здраве на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна  се състоя в събота,  20 ноември 2021 г., в Първа аудитория на висшето учебно заведение при спазване на всички противоепидемични мерки. Дипломираха се 61 медицински сестри, 26 акушерки и 47 специалисти по управление на здравните грижи (8 бакалаври и 39 магистри). Сред тях 11 отличници от специалност „Медицинска сестра“, една отличничка от специалност „Акушерка“ и 4-ма отличници от специалност „Управление на здравните грижи“.

Председателят на УС на БАПЗГ г-жа Милка Василева изпрати поздравителен адрес до декана на ФОЗ проф. Антония Димова, д.м., ръководителя на Катедра „Здравни грижи“ проф. Силвия Борисова, д.оз. н., преподавателите и абсолвентите. В поздравлението се казваше: „Позволете ми от името на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и лично от мое име да Ви поздравя с успешното дипломиране на медицинските сестри и акушерките от Випуск 2021 на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“- Варна. Този тържествен ден стана възможен благодарение на общите усилия, новаторството, смелостта и упоритостта на ръководството, преподавателите и бъдещите медицински специалисти, особено през последните 2 години на пандемия от COVID-19. Предизвикателствата пред всички Вас не бяха малко, но трудните победи са по-ценни, защото съдържат в себе си мъдрост и сила, които ще Ви служат в бъдеще.“

Милка Василева изрази надежда, че младите медицински специалисти ще изберат професионална реализация в България и допълни: „Професиите, които сте избрали, ще Ви отредят специално място в сърцата на Вашите пациенти и техните семейства, но те изискват голяма всеотдайност, желязна дисциплина и непрекъснато професионално развитие. Така, че следвайте мечтите си, надграждайте знанията си и калявайте характерите си!“

Председателят на БАПЗГ благодари на преподавателите за знанията , любовта и силата, които са отдали през обучителния период на своите студенти. „Без съмнение в бъдеще създаденото от Вас ново поколение медицински сестри и акушерки ще доказва и надгражда наученото по време на университетското обучение!“, изтъкна Милка Василева.

Видеопоздравление към дипломантите отправи председателят на регионална колегия на БАПЗГ г-жа Райна Бояджиева. Тя пожела на  младите акушерки и медицински сестри да са здрави, целеустремени, да прилагат и развиват знанията и уменията, които са придобили в университета. „Бъдете оптимисти и вярвайте, че предстоят по-добри дни“, каза още на абитуриентите г-жа Бояджиева.

Поздравление към дипломантите отправи ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Валентин Игнатов, д.м.: „Преди няколко години, когато прекрачихте  нашия праг, Вие поехте дълго и необикновено пътуване  по пътя на знанието и науката, изпълнено с големи предизвикателства. Вие станахте важна и градивна частица от нашата  над половинвековна история и традиции, част от нашето голямо,  мултинационално академично семейство“. Той изтъкна, че тази година са се навършили 6 десетилетия от създаването на университета, който предлага обучение, съизмеримо с европейските стандарти. „Успехът се основава на постоянство и най-вече на любов към това, което правите“, каза още на младите медицински специалисти проф. Игнатов. Той благодари на присъстващите родители за подкрепата, която са оказвали на децата си по време на следването им в един труден период в национален и световен мащаб.

Проф. Антония Димова се обърна към преподавателите и абсолвентите: „Вашият успех, който честваме днес, е особено значим, защото е постигнат в трудни времена. През последните години на Вашето обучение, в резултат на пандемията от COVID-19, Вие бяхте изправени пред сериозни препятствия, наложи Ви се да преодолявате необичайни бариери, полагайки значителни усилия в ученето и придобиването на практически умения, за да завършите успешно образованието си. Вие го направихте по достоен начин, помагайки на всички нас – Вашите преподаватели, да Ви предадем знанията, уменията и ентусиазма си. Поздравявам всички Ви за това!“

Абсолвентите положиха клетва да спазват в професионалния си път завета на основателката на модерното сестринство Флорънс Найтингейл. Те следваха заветните думи, изказани от проф. Силвия Борисова, Даниела Великова от специалност „Медицинска сестра“ и Христина Костова от специалност „Акушерка“. След полагането на клетвата прозвуча Химнът на Република България.

46 от новодипломираните медицински сестри вече са намерили своето работно място в лечебни заведения във Варна и в страната, 19 от тях са започнали работа в УМБАЛ „Св. Марина“  в морската столица. 18 абсолвентки от специалност „Акушерка“ вече работят в лечебни заведения във Варна, страната и чужбина.

 

Поздравителния адрес на БАПЗГ можете на видите ТУК