ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА ЛЮБИТЕЛИ НА ИСТОРИЯТА НА МЕДИЦИНАТА

За осма поредна година Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов “ – Варна и Българското дружество по история на медицината организираха Лятно училище за любители на историята на медицината. Новото издание на форума започна на 1 септември 2023 г.  със среща „Под шатрата“ в двора на Музея по история на медицината. За това съобщиха от МУ-Варна.

Лекционната част на Лятното училище се проведе в Първа аудитория на МУ-Варна. В двудневното научно събитие участниците се запознаха с актуални теми, сред които са развитие на имунизационното дело в България през втората половина на ХХ век, археологически артефакти за развитие на медицината и здравеносните култове в Одесос и Марцианополис, здравните грижи за деца в Европа и България.

Със специални лекции бяха почетени патронът на МУ-Варна проф. д-р Параскев Стоянов (1871-1941), д-р Бърни Бончев (1877-1968) и неговият принос в борбата с маларията, както и 100-годишнината от смъртта на немския физик и откривател на рентгеновите лъчи Вилхелм Рьонтген (1845-1923).

Участниците в Лятното училище по история на медицината имаха възможност да разгледат и изложбата „От древната мъдрост до съвременната наука” на Университетското издателство на МУ-Варна.

Лектори в курса бяха: доц. Невяна Фесчиева, д.м. – председател на Българското дружество по история на медицината; проф. Александър Минчев, д.и.н. – археолог; Донка Николова – главен експерт в Държавен архив – Варна; проф. д-р Димитър Ставрев, д.м.н., доц. д-р Добрин Паскалев, д.м.; доц. д-р Елияна Иванова, д.м. от Катедрата по хигиена и епидемиология на МУ-Варна; д-р Анета Кирова – специалист паразитолог и др.

Форумът завърши с награждаване на достойни представители на Българското дружество по история на медицината.

Лятното училище се състоя в рамките на събитията, посветени на 60-годишния юбилей на Катедрата по социална медицина и организация на здравеопазването. Форумът се проведе паралелно и в електронна среда в платформата Webex.