ДИПЛОМИРАХА СЕ 15 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И 11 АКУШЕРКИ ВЪВ ФИЛИАЛ СЛИВЕН НА МEДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА

15 медицински сестри и 11 акушерки от Випуск 2023 на Филиал Сливен към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна получиха своите дипломи на тържествена церемония на 20 октомври 2023 г., Това е Седмият випуск на филиала, съобщиха от МУ-Варна.

Тази година Филиал Сливен чества 10 години от създаването си. Официалното му откриване е на 30 януари 2013 г. До този момент дипломи във Филиал Сливен на МУ-Варна са получили 125 медицински сестри и 106 акушерки.

От учебната 2015-2016 г., обучението се провежда в изцяло обновената, самостоятелна и модерно обзаведена сграда на Филиал Сливен на ул. „Ген. Столетов“ №30. Студентите и преподавателите разполагат с шест лекционни зали с видео-конферентна връзка, учебно-практически кабинети, библиотека с осигурен достъп до издания в класически и дигитален формат, компютърни зали, условия за спорт. Обучението в клинични условия се провежда в базите на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, МБАЛ „Хаджи Димитър“, както и в други специфични структури в града. Осигурени са и възможности за посещение и провеждане на занятия в университетските бази във Варна. Студентите на Филиала имат възможност за настаняване в общежитие в Сливен, изтъкнаха от Община Сливен.

Сред присъстващите на тържествената церемония, която се състоя в зала „Сливен“, бяха народният представител Десислава Танева, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, зам.-областният управител Чавдар Божурски, академичното ръководство на университета, официални лица, представители на институциите в града, развълнувани родители и близки на абсолвентите.

„Скъпи абсолвенти, поздравявам ви с избора на една от най-хуманните и благородни професии! От тази висока трибуна искам да заявя, че Сливен има нужда от хора като вас! Бъдете всеотдайни, дарявайте грижа, надежда и топлина на вашите пациенти! На добър час!“, заяви в приветствието си зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова. Тя използва случая да благодари на ръководството и членовете от академичния състав и преподавателите на Медицински университет – Варна за отличното партньорство през годините. Чиликова благодари и на целия екип на сливенския филиал за професионализма, търпението и всеотдайността.

По традиция дипломантите положиха клетва, в основата на която лежи обетът на Флоранс Найтингейл – основоположничка на съвременното сестринство с откриването на първото светско училище за медицински сестри в света през 1860 г.

Абсолвентите получиха своите дипломи лично от ректора на Медицински университет – Варна. Студентите с най-висок успех бяха удостоени с плакети и грамоти. Първенците получиха и парични награди от Община Сливен. С най-висок успех сред абсолвентите са Красимира Кръцова от специалност „Медицинска сестра“ и Грета Петкова от специалност „Акушерка“.

„Благодарение на 4-годишното обучение и на преподавателите разбрахме, че  да си медицинска сестра не е само професия, но и призвание. Освен теоретичните и практическите знанията, които получих, излизам от университета по-добра и по-търпелива – качества, които са много важни за една медицинска сестра“, сподели пред репортер на МU-Vi TV Красимира Кръцова.

„Акушерската професия е уникална професия. Да поемаш живота в ръцете си преди майката е вълнуващо и неповторимо. Избрах тази професия с голямо желание и стигнах до този момент да се дипломирам. Надявам се от тук – нататък да работя това, което искам“, сподели Грета Петкова.

„Нашите преподаватели са големи професионалисти и благодарение на тях ние днес сме достойни медицински сестри и се надявам, че те ще бъдат горди с нас“, каза новодипломираната медицинска сестра Биляна Петкова.

Приветствие към завършващите студенти отправи ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Светослав Георгиев: „Вие вложихте много труд, постоянство и упоритост, за да усвоите знания и умения, необходими за професионалната Ви реализация. Дипломите, които днес получавате, са заслужено признание за постигнатите резултати и са гаранция за отличната Ви подготовка.“ Проф. Георгиев изрази увереност, че младите специалисти по здравни грижи притежават всички качества, за да бъдат незаменими сътрудници на лекарите и надежда за пациентите.

По повод годишнината на Филиал Сливен на МУ-Варна директорът на учебната структура проф. Иван Александров беше удостоен с почетен плакет от името на кмета на града.

В празничната програма участваха млади изпълнители от музикална школа „Ритъм“ към Военен клуб – Сливен, както и хорът и танцьори от балетна школа „Адажио“ при Народно читалище „Зора 1860“.