Eвропейската комисия: В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ ДА СЕ ГАРАНТИРА ЗАЩИТАТА НА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА И ДВИЖЕНИЕТО НА СТОКИ И УСЛУГИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ

Защитата на здравето на хората и гаранция за движението на стоки и услуги от първа необходимост – това са двата основни момента в насоките, които Европейската комисия даде на страните-членки заради кризата с COVID-19, информира на 16.03.2020 г. БНР.

В насоките се казва, че е възможно страните-членки да възстановят граничния контрол, за да се избегне струпването на много хора. “Държавите трябва да координират проверките за здравето, като те да се извършват само от едната страна на границата. Хората, които се определят като рискови, трябва да имат достъп до нужното им здравеопазване или в страната, в която се намират, или от която са тръгнали и това трябва да се координира между двете”, се казва в насоките на ЕК.

В документа се подчертава, че свободното движение е изключително важно, за да не бъде прекъснато снабдяването със стоки, особено от първа необходимост и се уточнява, че страните-членки трябва да посочат приоритетни ленти, по които да се движи товарният транспорт.

Продължава да нарастват темповете на разпространение на COVID-19 в Европа.

Случаите в Испания се увеличиха с почти 1000 до над 8700, като починалите са 297.

В най-засегнатата европейска страна – Италия, жертвите на заболяването са над 1800. Германия затвори границите си, като изключение се прави за търговския трафик.

По данни на университета „Джонс Хопкинс“ в Китай, където първоначално беше регистриран новия коронавирус, заразените вече са по-малко от тези в останалия свят.

Според Световната здравна организация общият брой на заразените по света е 164 000.