67 000 СА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ COVID-19 В СВЕТОВЕН МАЩАБ

Над 1 200 000 са заразени с новия коронавирус в световен мащаб, а над 67 000 са починали. Повече от 250 000 заразени са се възстановили от началото на пандемията. Това сочи към момента статистиката на университета Джонс Хопкинс за разпространението на пандемията по света, информира на 05.04.2020 г. БНР.

Над половината от заразените са в Европа. 525 са новите жертви на COVID-19  в Италия – броят на починалите  за един ден е най-малко от 19 март насам. За първи път от възникването на епидемията в страната намалява и броят на хоспитализираните. В Испания за трети пореден ден намалява броят на новите случаи.

Една четвърто от заразените в света са в САЩ. Починалите американци са повече от 8 500.

Папа Франциск отслужи литургия за Цветница в празната базилика “Свети Петър” във Ватикана. “Трагедията, която преживяваме в наши дни, трябва да ни накара да се замислим върху значимите неща в живота ни”, каза главата на католическата църква.

От страниците на водещия германски всекидневник “Франкфуртер алгемайне цайтунг” испанският премиер Педро Санчес отправи апел към богатите държави от еврозоната да помогнат за икономическото съвземане на Испания и Италия чрез общи “коронаоблигации”. Австрийският финансов министър му отговори индиректно в интервю за друг германски вестник – “Ханделсблат“.  “Не виждам необходимост да променяме европейското финансово законодателство заради корона кризата,” изтъкна Гернот Блюмел.

5936 са новите потвърдени случаи на заразени с коронавирус в Германия през последните 24 часа.

В Обединеното кралство броят на жертвите достигна 4 934.