В ТУРЦИЯ РАЗПОРЕДИХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НОСЕНЕ НА МАСКИ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА

Допълнителни ограничения в транспорта, задължително носене на маски на обществени места и забрана на младежи под 20 години да излизат от домовете си.

Това са допълнителните мерки за борба с разпространението на коронавируса в Турция, обявени в специално обръщение от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган, информира на 03.04.2020 г. БНР.

От полунощ срещу 4-ти април се прекратява влизането и излизането от 30 големи общини в страната с население над 750 000 жители и миньорския град Зонгулдак, където белодробните заболявания са широко разпространени. Мярката няма да важи за товарни автомобили, превозващи хранителни продукти, лекарства и хигиенни материали. Транзитният търговски трафик ще продължи. Мярката първоначално се въвежда за 15 дни, но впоследствие прилагането ѝ може да бъде удължено.

В последните 25 дни в курортния град Бодрум са влезли 125 000 автомобила. Става дума основно за жители на Истанбул и Анкара, решили да прекарат самоизолацията край морето. Хората в предпочитаните за почивка райони са разтревожени, защото около 60% от заразените с коронавируса са в Истанбул.

Носенето на маска в магазини, на пазари и други места с множество хора става задължително. Президентът Ердоган призова за спазване на дистанция от поне 3 крачки, а нарушителите на правилото ще бъдат глобявани, обяви още той.

Общият брой на жертвите на коронавируса в Турция достигна 425 души. Днес, четвъртък от заболяването починаха нови 69 души (в сравнение със 79 смъртни случая в сряда). Заразените с COVID-19 в Турция са над 20 900, след като бяха потвърдени почти 2800 нови случая.

Един от членовете на Научния съвет към здравното министерство е дал положителна проба за коронавирус. Вчера за пръв път в Турция от COVID-19 почина и лекар – опитен и уважаван преподавател, който се е заразил, лекувайки първия пациент с коронавирус в страната.