4149 СА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В РУСИЯ

Общият брой на заразените с коронавирус в Русия се увеличи с 601 през изминалото денонощие и достигна 4149 души, съобщи на 03.04. 2020 г. БНР.

В очакване на предстоящия пик на коронавирусната инфекция в Русия президентът Владимир Путин свика съвещание на Съвета за сигурност. В телевизионно обръщение към гражданите президентът Путин обяви за неработни оставащите до края на април дни. Той призова членовете на Съвета за сигурност да подпомогнат ръководителите на регионите в борбата срещу разпространението на COVID-19: „Във вашите ръце има огромни административни и информационни ресурси. Всички те трябва да бъдат насочени в подкрепа на ръководителите на регионите на Руската федерация“.

По-рано, на съвещание с ръководителите на федералните региони, премиерът Михаил Мишустин заяви: „Моля ръководителите на субектите на федерацията и ръководителите на федералните органи на властта да обърнат внимание на това, че болниците трябва да бъдат напълно готови да приемат заразените с коронавирус от гледна точка на оборудването, лекарствата, медицинските изделия. Ясно е, че пикът на заболеваемостта още не е преминал и не трябва да се изключва развитие на събитията по най-сложния сценарий.“

Междувременно председателят на Централната банка Елвира Набиулина прогнозира, че обявяването на месец април за неработен ще доведе до спад на БВП на Русия от 1,5% до 2%.