324 МЛН. МЛАДИ ХОРА В СВЕТА СА С НАДНОРМЕНО ТЕГЛО

Младите хора в света са изправени пред нарастващо неравенство по отношение на здравето и други социални показатели. Това съобщават ДПА и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. “Лансет” и цитирани от БТА, информира БНР.

Първото по рода си детайлно изследване на младежкото здраве показва, че инвестициите в здравеопазването, образованието и правните системи не съответстват на нуждите на увеличаващото се младо население.

За целите на изследването са анализирани 12 показатели, сред които тютюнопушене, затлъстяване, анемия, образование, детски бракове, хранене, незаразни болести.  Проследен е прогресът по отношение на здравето и благоденствието на младите хора в 195 страни в периода между 1990 и 2016 г. През 2016 г. юношите на възраст между 10 и 24 години са били около 1,8 млрд. души.

Резултатите показват, че през 2016 г. един на петима юноши (324 млн.) е бил с наднормено тегло или е страдал от затлъстяване – повишение със 125 % спрямо 1990 г. Най-засегнати по този показател са страните от Тихоокеанския регион.

Над 50% от юношите по света към момента живеят в страни с ниски и средни доходи и понасят две трети от бремето на болестите сред младите хора.

През 2016 г. един на четирима юноши (430 милиона) е страдал от анемия – с над 20% повече, отколкото през 1990 г. Близо 50 процента от младите хора с анемия живеят в Индия и в Китай. В Индия процентът на анемичните млади жени е почти двойно по-висок от средните глобални стойности.

Проучването е установило, че макар тютюнопушенето да намалява като цяло, през 2016 г. 136 милиона юноши са пушили всекидневно. Процентът на младите мъже пушачи е най-висок в Украйна (30,1 на сто) и Гренландия (31,6 на сто), а сред младите жени – в Гренландия (32,7 на сто).

Според проучването през 2016 г. около 71 млн. юноши са злоупотребявали с алкохол – леко повишение спрямо 1990 г. “Първенци” по този показател са Дания, Финландия и Ирландия, където две трети от младите представители и на двата пола прекаляват с пиенето.

По отношение на образованието ситуацията почти не се е променила от 1990 г. Абсолютният брой на младите хора, които не са завършили средно образование, е 300 милиона.

В сравнение с младите мъже, вероятността да работят или да се обучават за младите жени е три пъти по-малка, а в страните с ниски и средни доходи – пет пъти по-малка.

Около 66 млн. момичета са били омъжени в детска възраст. Над 50% от младите жени в Нигер, Чад, Централноафриканската република и Бангладеш са били омъжени преди 18-годишна възраст.