ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА И ШАРКА ПРЕВЗЕХА ЕС

Остро повишаване на случаите на западнонилска треска и шарка през 2018 г. , отчете Европейският офис на СЗО. Общо 401 случая на екзотичната болест са докладвани до средата на август на Стария континент, информира на 22.08.2018 г.  Clinica.bg Сред тях има и 22 смъртни инцидента. Най-засегнатите държави са Сърбия (126 заразени), Италия (123 заразени), Гърция (75 заразени), Румъния (31 заразени). Всички тези региони са имали подобни случаи и предишни години, никога обаче в такива размери. Според здравните експерти вирусът може да достигне до края на годината и в държави, където досега не е бил. Основната причина за това пък се оказват климатичните промени. Високите температури в съседките на България през тази година, както и многото дъждове, последвани от суша създават идеални условия за разпространението на комарите, които пренасят вируса, отчитат здравните експерти.

Добрата новина е, че в повечето случаи хората не развиват симптомите на западнонилска треска. Те се проявяват само в 20% от заразените. Тези хора могат да получат главоболие, температура, възпалено гърло, мускулна слабост. Инфекцията е най-опасна за бременните и по-възрастните хора, при които може да доведе до неврологични усложнения, като менингит и енцефалит. Подобни проблеми обаче има само в 1% от заразените.

Над 41 000 деца и възрастни са се заразили с шарка в Европа за първите шест месеца на 2018 г., отчитат от СЗО. Тази цифра е много по-висока от всички предишни години. Между 5273 и 23 927 е варирал броя на болните от 2010 досега и то за цяла година, казват експертите. Най-много случаи има в седем държави – Украйна, Франция, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Грузия. Там заболелите са над 1000, като само в Украйна те са над 23 000. Смъртни случаи има във всяка от тези държави, като най-много – 14, те са в Сърбия, допълват експертите.

Добрата новина е, че шарката може да бъде спряна. За целта хората просто трябва да се имунизират. Това обаче означава ваксини да има 95% от населението, добавят експертите. За съжаление има определени региони и групи от населението, където този процент е едва 70%.