Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейсус: ВСЯКО МОМИЧЕ И ВСЯКА ЖЕНА ПО СВЕТА ТРЯБВА ДА ИМАТ ДОСТЪП ДО ЗДРАВНИ ГРИЖИ

“На 8-ми март, Международния ден на жената, ние си представяме  един свят, в който всяка жена и всяко момиче имат достъп да качествено и адекватно здравеопазване; свят, в който всяка жена и всяко момиче могат свободно да изразяват и упражняват правото си на сексуално и репродуктивно здраве и навсякъде да бъдат уважавани и зачитани като равни.” Това заявява в официално обръщение по случай Международния ден на жената, генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейсус, информира Redmedia.bg.

Ние в СЗО извеждаме на преден план темата за правото на момичетата и жените на здраве. Когато те имат възможност да останат по-дълго в училище, да се предпазят от нежелана бременност и да планират желана поява на дете, когато имат достъп до здравни услуги, без да бъдат дискриминирани, те ще мога да реализират пълноценно икономическия си потенциал и да трансформират бъдещето си”, подчертава д-р Гебрейсус. По-нататък в обръщението си той изтъква, че за съжаление днес над 100 млн. души по света живеят в условията на изключителна бедност и оцеляват с по-малко от 1,90 долара на ден, като са принудени да заплащат и здравните услуги. По неговите думи е недопустимо с тази мизерна сума една жена да бъде принудена за прави избор между това дали да изпрати детето си на училище, да купи храна или да си позволи медицинска услуга.

Универсалното здравно покритие, т.е. осигуряването на здравни услуги навсякъде по света, е главната цел на СЗО, подчертава генералният директор на организацията. Това понятие почива на фундаменталния принцип за равенство, допълва още той.

“Ето защо ние казваме, че всяка жена и всяко момиче – било то бедно или богато, независимо къде живее – на село или в града, независимо дали е образовано или неграмотно – трябва да има достъп до здравни грижи”, добавя д-р Тедрос Гебрейсус. По неговите думи СЗО прави всички възможно да използва пълноценно потенциала на жените, затова голяма част от експертите на организацията в регионалните и националните й офиси са точно жени.

 

Снимка: www.who.int