ЧЕХИЯ ТЕСТВА „УМНА” КАРАНТИНА

Чешките власти тестват нова IT система за бързо проследяване на контактите на заразените с коронавирус, за да ограничат разпространението, информира на 31.03.2020 г. БНР като се позова на БГНЕС.

Решението, предложено от групата компютърни експерти Covid19cz,

използва данни от мобилните телефони и банкови карти на хора с диагноза коронавирус, за да проследи движението им с тяхното съгласие.

„Така се генерира времева карта, която показва … например, че мъж е прекарал половин час на ъгъла на две улици“, заяви говорителят на Covid19cz Ирена Затлукалова пред АФП.

„Служител на здравните власти може да попита дали човекът е посетил или се е срещнал с някого, за да идентифицира други хора, които могат да бъдат заразени. Хората няма да разчитат на паметта си, когато си спомнят какво правят през последните две седмици“, добави тя.

„Умната“ карантинна система, която се тества в югоизточен чешки регион, предвижда контактните лица след това да бъдат поставени в кратка карантина от максимум три дни, докато не преминат тестове за COVID-19.

„Ако тестовете са отрицателни, те могат да се върнат към ежедневието. Ако са с положителен тест, те ще влязат в пълна карантина“, каза зам.-министърът на здравеопазването Роман Примула. Премиерът Андрей Бабиш заяви, че би искал системата да бъде въведена в цялата страна до 12 април.

Чехия, която е с население от 10,7 милиона души, е регистрирала 3002 потвърдени случая на вируса, включително 24 смъртни случая.

По-рано този месец правителството затвори всички училища, заведения, театри и повечето магазини и границите.

Говорителката Затлукалова каза, че благодарение на системата, няма да е необходимо всички хора да бъдат поставяни под карантина, а само тези, които наистина са болни или потенциално застрашени. Интерес към решението на чешката група проявили от Великобритания, Литва, Сърбия, Словакия, както и от латиноамерикански страни.