Френски учени твърдят: СЛАДКИТЕ НАПИТКИ ПОВИШАВАТ РИСКА ОТ РАК

Хората, които редовно консумират съдържащи захар напитки, са изложени на повишен риск от рак, информира Clinica.bg на 11.07.2019 г. като се позова на БНР и информационните агенции “Ройтерс” и “Франс прес”. Медиите се позовават на публикация в сп. “Бритиш медикъл джърнъл”, в която се твърди, че консумацията на подсладени сокчета е свързана с опасността от затлъстяване, което е признато като водещ рисков фактор за развитието на рак.

Целта на авторите на изследването била да изяснят слабо проучената връзка между консумацията на напитки със съдържание на захар и риска от злокачествено заболяване. Проучването е обхванало 101 257 души във Франция, 21% от които са мъже и 79% – жени. Те са наблюдавани в продължение на минимум девет години.

“Констатирахме, че повишената консумация на подсладени напитки е позитивно свързана с общ риск от рак, както и с риск от рак на гърдата”, казва д-р Матилд Тувие от изследователския екип. Според специалистите, увеличение със 100 мл дневно на използването на подсладени напитки е свързано с повишение от 18% на общия риск от рак и с 22% на риска от рак на гърдата.

Зависимостта е установена както за газирани напитки, така и за плодовите сокове.

Световната здравна организация препоръчва дневният прием на захар да се ограничи до 10% от общия енергиен прием. Още по-здравословно според СЗО е ограничаването на приема на захар до под 5% или около 25 грама дневно.