ФРЕНСКА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОМПАНИЯ ЩЕ ДАРИ 100 МЛН. ДОЗИ ХИДРОКСИХЛОРОХИН НА 50 ДЪРЖАВИ ПО СВЕТА

Френският фармацевтичен гигант Sanofi S.A. обяви в петък, че ще дари 100 милиона дози хидроксихлорохин, антималарийното лекарство, използвано в последно време за лечение на COVID-19, на 50 държави по света. Става въпрос за лекарството на Sanofi под името Plaquenil®, информира на 10.04.2020 г. БНР.

Компанията вече е увеличила производствения си капацитет с 50% и е на път да увеличи допълнително производството си през следващите месеци. “Ако текущите глобални клинични проучвания покажат неговата безопасност и ефикасност при пациенти с Covid-19, Sanofi се ангажира да дари лекарството на правителствата по целия свят”, обяви френската фармацевтична компания на своя официален сайт.

“Sanofi призовава за координация между цялата верига на доставки на хидроксихлорохин (hydroxychloroquine) в световен мащаб, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с антималарийното лекарство, ако бъде доказано, че то е добре поносимо и ефективно лечение при пациенти с COVID-19″, заявиха от компанията по отношение на решението си.

Наскоро главният изпълнителен директор на фармацевтичния гигант Пол Хъдсън заяви, че компанията полага големи усилия да разработи ваксина срещу COVID-19 в рамките на следващите 18 месеца, за да бъде спряна пандемията, причинена от коронавируса.