ФРЕНСКАТА ДЪРЖАВА ОТПУСКА 10 МЛРД. ЕВРО ЗА ПОГАСЯВАНЕ НА ДЪЛГОВЕ НА ПУБЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ

Френската държава ще поеме 10 млрд. евро от дълговете на публичните болници. Това заяви днес премиерът Едуар Филип, обявявайки извънредни мерки с цер да бъдат спрени продължаващите вече месеци протести на недоволни лекари и сестри,  информира на 20.11.2019 г. БНР като се позова на “Ройтерс”.

Френският премиер обеща допълнителни 1,5 млрд. евро за период от три години за болниците, включително 800 евро бонус за 40 000 медицински сестри, получаващи под 1900 евро на месец.

„Болничната криза не е нещо ново. Но тя преминава през една от най-острите си фази през последните месеци“, изтъкна Филип.

Правителството се надява, че пакетът ще потуши бъдещо недоволство на болничния персонал, докато се трупа гняв в обществото преди планираната за 5-ти декември национална стачка заради реформата в пенсионната система.

Дълговете от 10 млрд. евро, които държавата планира да поеме за период от три години, представляват около една трета от дълговия товар на публичните болници.

Протестите на здравните работници започнаха през март тази година. Хиляди преминаха през Париж миналия четвъртък с плакати с надпис „Публичните болници са в животозастрашаващо състояние“.

Правителството на Еманюел Макрон е изправено пред възможно недоволство през зимата, когато лекарите и медицинските сестри могат да се присъединят към други негодуващи групи, като транспортните работници, чиновниците и студентите, които заплашиха със стачки.

Медици споделят, че орязването на милиарди евро разходи е изправило пред разпад здравната система, която някога е предизвиквала завист по света, докато сега възрастни пациенти стоят с часове по количките, а медиците изнемогват от стресиращите условия на работа.

Премиерът Филип уточни, че 300 милиона евро от допълнителните средства ще бъдат отпуснати догодина. Това означава увеличение на бюджета за болниците с 2,4% при предвидения 2,1% ръст в проектобюджета.

„300 милиона догодина при положение, че искахме 4 милиарда… Ние искаме шок за системата“, коментира Кристоф Прюдом – говорител на Асоциацията на лекарите за спешна помощ.