Учени алармират: ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ СЕ ОТРАЗЯВА НЕГАТИВНО НА НОВОРОДЕНИТЕ

Глобалното затопляне има връзка с раждането преди термина. Това са установили учени, които изследват връзката между промените в климата в САЩ и ражанията пише в. “Дейли мейл”. Освен това са открили, че новородените в дните с по-високи температури са с по-ниско тегло и са по-склонни към здравословни проблеми, информира Clinica.bg на 03.12.2019 г.

В дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията в САЩ се увеличават с 5%. Това показва изследване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Те обработили данните на над 56 милиона раждания в САЩ между 1969 г. и 1988 г. Така успели да открият, че в дните, в които температурата надвишава 32,2 градуса Целзий, ражданията са значително повече.

Оказва се още, че те са преди термина, дори две седмици по-рано. Според учените горещината предизвиква хормонални промени в бременните жени. Новородените пък са с по-ниско телесно тегло, развиват се по-бавно и стават по-уязвими към здравословни проблеми. Тези деца са с хиперактивност, с дефицит на вниманието и неврологични смущения, констатират експертите.

Специалистите напомнят, че недоносените бебета често развиват астма и други респираторни проблеми. Те са и с повишен риск от чревни заболявания и проблеми със слуха, зрението и зъбите, сочат още изследванията. За това експертите напомнят, че е важно да се предприемат бързи действия с цел ограничаване на глобалното затопляне.