Според учени от САЩ: 6 ПЪТИ ПО-НИСКА Е СМЪРТНОСТТА ОТ COVID-19 В СТРАНИ С МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗА

Специалисти от болницата “Джонс Хопкинс” в САЩ са установили, че смъртността от COVID-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, информира на 08.04.2020 г. Clinica.bg като се позова на вестник “Дейли мейл”, цитиран от БТА .

Специалистите са провели изследване, при което са отстранили фактори като икономическо развитие на държавите и процента на възрастните от населението, които биха променили резултатите. Спрели са се на смъртността на един милион жители във всички държави, за които има достатъчно данни, включително 50-те с най-много случаи на заразяване. Връзката между ваксинацията с БЦЖ и по-ниската смъртност е “видима”, отбелязват експертите.

Специалистите са се спрели на дните след обявяването на стотния заразен с новия коронавирус и така са правили сравнения на смъртните случаи и ваксинационните програми с БЦЖ. Средната смъртност е варирала значително и според икономическото класиране на държавата. За държавите с нисък среден доход, висок среден доход и висок доход тя е съответно 0,4; 0,65 и 5,5 на милион. По-високата смъртност в богатите държави според учените “противоречи на интуицията”. Те не могат да я обяснят, но напомнят за предишни изследвания, според които смъртността от дихателни болести сред по-бедните обикновено е по-висока заради различни социодемографски и икономически рискови фактори.
Известно е, че болестта COVID-19 е по-опасна за хората над 65-годишна възраст, а те са по-малко в по-бедните държави. Учените предупреждават резултатите им да се възприемат внимателно, защото има няколко неща, които може да ги изкривяват. “Въпреки тези възражения, обратната връзка между икономическото положение и смъртността от COVID-19 и връзката с ваксинирането с БЦЖ са интригуващи”, подчертават учените.