Според проучване на Института “Сангър”: В ЕВРОПЕЙСКИТЕ БОЛНИЦИ ИМА “СУПЕРБАКТЕРИИ”, КОИТО СА РЕЗИСТЕНТНИ КЪМ НАЙ-МОДЕРНИТЕ АНТИБИОТИЦИ

„Супербактерии”, резистентни към най-модерните антибиотици, се откриват в болниците в Европа, показва общоевропейско проучване. Разпространението на Klebsiella pneumoniae е “изключително тревожно”, заявиха изследователи от Института “Сангър” (Sanger Institute). За това информира Zdrave.net като се позовава на БГНЕС.

Учените предупредиха, че и други бактерии могат да станат устойчиви – заради уникалния начин, по който се размножават. Klebsiella pneumoniae може да живее напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора. Заплахата идва от това, че може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит, като някои щамове развиват резистентност към антибиотици, предупреждава д-р София Дейвид от Института “Сангър” пред BBC News. По думите ѝ инфекциите са свързани с висока смъртност. “Вече е притеснително, че наблюдаваме 2000 смъртни случая от 2015 г. и ако не се предприемат действия, това число ще продължи да нараства”, каза тя.

Смъртните случаи, причинени от бактерията са нараснали от 341 в Европа през 2007 г. на 2 094 до 2015 г. Изследователите са анализирали ДНК на бактерията от проби от заразени пациенти.

“Нашите открития предполагат, че болниците са ключов фасилитатор на предаването. Възможно е бактериите да се разпространяват от човек на човек, предимно в болниците”, каза д-р Дейвид. Според нея има нещо особено в щамовете. „Резистентният към лекарства K. pneumoniae може да продължи да се разпространява или да предава своята устойчивост върху други видове бактерии. Те имат способността да се разпространяват много бързо чрез бактериални популации “, допълни специалистката. Според нея проблемът трябва да се реши с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и изолиране на пациенти, пренасящи тези бактерии.