СПОРЕД ЕКСПЕРТИТЕ НА СЗО НЕ СА ИЗВЕСТНИ ЕФЕКТИВНИ ТЕРАПЕВТИЦИ СРЕЩУ НОВИЯ КОНОРАВИРУС

В сряда Световната здравна организация омаловажи медийните съобщения за “пробив” при лекарствата,

открити за лечение на хора, заразени с новия коронавирус, който предизвиква епидемия в Китай и се разпространи в над 20 други страни, съобщи БНР на 05.02.2020 г.

Попитан за днешните информации по този важен въпрос, говорителят на СЗО Тарик Ясаревич заяви: “Не са известни ефективни терапевтици срещу този коронавирус (2019-nCoV) и и СЗО препоръчва експериментални клинични изпитания, за да се тества ефикасността и безопасността”.

Процесът на разработване и тестване на лекарства или ваксини срещу нов патоген обикновено отнема много години и често е изпълнен с капани и провали. Дори с ускорените темпове, които позволяват новите технологии, най-ранният срок, в който учените се надяват, че ще могат да започнат първоначални изпитания върху хора на ваксина за новия коронавирус, е към юни тази година.

Лекарите, които търсят начини за лечение на пациенти, заразени с новия коронавирус, вероятно ще изпробват рaзлични антивирусни лекарства, лицензирани за употреба срещу други вирусни инфекции, за да проверят дали могат да помогнат, както и потенциални антивирусни лекарства, които все още са в процес на разработка.

По-рано тази седмица американският производител на лекарства Gilead каза, че са започнали клинични изпитвания на пациенти в Китай, заразени с новия коронавирус, използвайки неговото експериментално лекарство, наречено Remdesivir, но подчерта, че засега това е само на проучвателен етап.

“Нашето експериментално Remdesivir не е одобрен никъде в световен мащаб”, заяви говорител на Gilead пред агенция Ройтеrс.

Компанията обаче посочи, че е увеличила производството на Remdesivir за създаване на запас, който евентуално може да се използва при бъдещи огнища на вирусно заболяване. “Правим това, преди да разберем дали лекарството е безопасно и ефективно за лечение на коронавируса 2019-nCoV”, заяви говорителят на Gilead.

Разпространилият се от Китай вирус е заразил над 24 500 души по света, предаде АП, като се позова на най-новите данни, огласени днес в Пекин. В континентален Китай починалите са 490, а потвърдените случаи на зараза – 24 324. Нови 17 случая са потвърдени в Хонконг, като това включва и един починал. В Макао са установени 10 случая на заразата.