Според доклад на УНИЦЕФ: 6 МЛН. ДЕЦА ПО СВЕТА СА ПОЧИНАЛИ ПРЕЗ 2017 Г. ПО ПРЕДОТВРАТИМИ ПРИЧИНИ

Шест милиона деца по света са починали миналата година от предотвратими заболявания и други усложнения. Това са наполовина по-малко смъртни случаи в сравнение с 2000 г., когато бяха приети целите на ООН за прекратяване на крайната бедност, информира Zdrave.net като се позовава на „Ройтерс“.

Световните лидери приеха Целите на хилядолетието през 2000 г., в която 11,2 милиона деца под 15-годишна възраст загинаха от заболявания, които могат да бъдат предотвратени – липса на чиста вода, недохранване и лоши условия на раждане. През 1990 г. по тези причини са починали 12,6 милиона деца под петгодишна възраст.

През 2017 г. от предотвратими причини са починали 6,3 милиона, което означава, че едно дете умира на всеки пет секунди, показват данните от доклада на УНИЦЕФ.

Повечето смъртни случаи през миналата година (5,4 млн.) са на деца под петгодишна възраст.

„Постигнахме забележителен напредък в спасяването на децата от 1990 г. насам, но милиони деца все още умират заради това къде се родени. С прости решения като лекарства, чиста вода, електричество и ваксини, можем да променим тази реалност за всяко дете”, изтъкна Лорънс Шанди, директор на отдела за изследвания за УНИЦЕФ.

През 2015 г. Целите на хилядолетието бяха заменени със 17 цели за устойчиво развитие, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Сред тях са прекратяване на бедността, неравенството и други световни кризи, като същевременно се насърчават инициативи за изграждане на възобновяеми енергийни източници. Констатацията на ООН обаче е, че напредъкът е бавен главно заради насилие, включително и по време на война.