СПАДА ВАКСИНАЛНОТО ПОКРИТИЕ СРЕЩУ ГРИП В ЕС

Ваксиналното покритие срещу грип във високорисковите групи в Европейския регион е спаднало в последните седем години, алармират от Световната здравна организация. Половината от държавите съобщават за сериозен ръст в броя на наличните ваксините, което е основен индикатор за спад на ваксинираното население. Изводът се налага от проучване, което разглежда обхвата с ваксини в Европейския регион между периодите 2008/09 г. и 2014/15 г., осъществено от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа, съобщи на 09.02.2018 г. Zdrave.net.
„Ваксинацията е най-ефективният начин за превенция на тежки заболявания, причинени от  грип. Въпреки това, според нашите изследвания, употребата на ваксини срещу грип е намаляла в редица страни в Европейския регион“, посочи регионалният директор на СЗО за Европа Жужана Якаб.  Тя изтъкна, че това представлява сериозен риск, особено за възрастните хора, които са сред рисковите групи. Якаб напомни, че производството на пандемични ваксини е тясно свързано със сезонната им употреба и призова европейските държави да увеличат обхвата на ваксинацията, за да постигнат целта за усвояване, а именно 75% сред възрастните и другите рискови групи.
Над 44 000 души годишно умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в европейския регион на СЗО, от общо до 650 000 смъртни случаи в световен мащаб. В същото време, въпреки че 34 000 (над 75%) от тези смъртни случаи в Европа са сред хората на възраст над 65 години, приемането на ваксини остава ниско в тази група. Половината от страните в европейския регион на СЗО ваксинират по-малко от един на всеки три възрастни, сочат още данните на СЗО.
Ваксинацията срещу грип се препоръчва основно за хора с хронични заболявания, но въпреки това покритието сред тази групи е под 40%. Почти всички страни препоръчват имунизация срещу грип и сред здравните работници, но в повечето държави покритието сред тях е също под 40%.

SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ2RQW7DIBBF95V6B4u1LTGxG+NeJeqCAHZHISYCnKqKfPeCsaVZd8d/Mx/mD6/3t6piVxlQsc/qlVXSaO0SopcR3Zwwr3duNEbnUdoMM1u3CgtRxiWYkK/YkZLRTKm3wN1/vHMpujoKWzE5UomxmrCwXDd2oLX+t7Mcvo4ocjKz+t0GJkG8sUaWIJfSym4/0fg7jfZEbRzRctHoSMqnU9JmQ0tufnhUOE/E5uK38XRjaeXuTsDs4jbJHozptNIsoYVWdH3H4QzQw0m07PgGp26o6ayos2MA/cGVODcnoVTTKcGbQYi+GUdou6EbAYCnTa1/eCwImg4CAAA=