СЗО ОБЯВИ ПАНДЕМИЯ, ПРИЧИНЕНА ОТ COVID-19

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса COVID-19 за пандемия, съобщава BBC. По думите на директора на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, броят на заразените се е увеличил 13 пъти само за последните две седмици в света, информира Clinica.bg на 12.03.2020.

Тези резултати са дълбоко обезпокоителни, заради “стряскащите нива на бездействие” спрямо вируса, подчерта той. И призова всички правителства да предприемат съответните мерки. Според него, в следващите седмици броят на заразените и смъртните случаи ще се увеличи.

“Всички сме заедно в това и трябва спокойно да направим правилните неща, за да предпазим гражданите на света,” каза още г-н Гебрейесус по време на брифинг в Женева.

Дания затваря всички детски градини, училища и университети за срок от две седмици, за да ограничи разпространението на коронавируса. Унгария въведе извънредно положение. Въведен е засилен контрол по границите със Словения и Австрия. Всички влакове, автобуси и самолети от тези държави ще бъдат обект на специални мерки на общата граница, като се планира въвеждането и на пълен граничен контрол между Унгария и Хърватия.

Строги мерки срещу коронавируса влизат в сила и в Чехия, съобщи БНР. Премиерът на страната Андрей Бабиш обяви извънредно положение за 30 дни, което влиза в сила от днес. Забранява се посещението в ресторанти след 20 часа, както и всякакви публични прояви с участието на над 30 души. На чехите се забранява да посещават рискови държави, а на чужденци от рисковите райони да влизат в Чехия.

Правителството на Литва съобщи, че от днес затваря всички училища, университети и детски градини за 2 седмици.

САЩ спират от 13.03.2020 г. за срок от 30 дни влизането на своя територия на пристигащи от европейски страни чуждестранни граждани заради епидемията от новия коронавирус, съобщи президентът Доналд Тръмп, цитиран от “Ройтерс” и ТАСС. Ограниченията няма да важат за Великобритания, съобщи Доналд Тръмп в телевизионно обръщение.

Европейският съюз заяви, че ще обсъди въведената от САЩ забрана, съобщи в Туитър председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел. Той допълни, че Европейският съюз предприема всички необходими мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.