СЗО ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ НАСТЪПВАЩИЯ ПО СВЕТА КОРОНАВИРУС

Световната здравна организация обяви извънредно положение заради настъпващия по света коронавирус след проведено вчера спешно заседание, информира Zdrave.net на 31.01.2020 г. като се позова на съобщение на СЗО.

„Вече има 98 случая в 18 страни извън Китай, включително 8 случая на предаване от човек на човек в четири държави – Германия, Япония, Виетнам и САЩ. По-голямата част от случаите извън Китай са свързани с пътуване до Ухан или с контакт с човек, пътувал до Ухан. Не знаем каква вреда може да нанесе този вирус, ако се разпространи в страна с по-слаба здравна система. Сега трябва да действаме, за да помогнем на държавите да се подготвят за тази възможност. Поради всички тези причини, аз обявявам извънредна ситуация в общественото здравеопазване, заради възможността от избухване на глобална пандемия“, казва в изявление генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейсус. По думите му по-важни от обявяването на извънредна ситуация са препоръките на Комитета за предотвратяване на разпространението на коронавируса и осигуряване на премерен и основан на доказателства отговор.

„Бих искал да обобщя тези препоръки в седем ключови области. Първо, няма причина за мерки, които ненужно пречат на международните пътувания и търговия. СЗО не препоръчва ограничаване на търговията и движението. Призоваваме всички държави да прилагат решения, основани на доказателства. СЗО е готова да даде съвет на всяка страна, която обмисля кои мерки да предприеме. Второ, трябва да подкрепяме страни с по-слаби здравни системи. Трето – да се ускори разработването на ваксини, терапевтици и диагностика. Четвърто – да се води борба с разпространението на слухове и дезинформацията. Единственият начин да победим в тази епидемия е всички държави да работят заедно в дух на солидарност и сътрудничество. Всички сме заедно в това и само заедно можем да го спрем“, каза още д-р Гебрейсус.

213 души достигна броят на смъртните случай в Китай, причинени от новия коронавирус, предадоха световните агенции. От тях 204 са в китайската провинция Хубей, в която се намира Ухан – градът, смятан за огнище на вируса, съобщи БНР.

Броят на заразените в Китай достигна 9692-ма души – повече от случаите на тежък остър респираторен синдром (ТОРС), който през 2002-2003 г. засегна 20-ина страни и причини смъртта на 774 души, повечето в Китай и Хонконг.

Новият коронавирус продължава да настъпва към Европа. Италия потвърди първите два случая на болестта, а Германия – шест. Италия обяви извънредно положение за шест месеца, след като в Рим бяха потвърдени първите два случая на коронавирус. Двама китайски туристи са изолирани в инфекциозна болница. Изследват се и останалите туристи от китайската група, както и румънец, който работел в хотела им. Властите се опитват да разберат маршрута на заболелите по време на обиколката им на Апенините. Италия вече спря полетите от и за Китай. С този си ход страната става първата в ЕС, предприела подобни мерки.