СЗО И УНИЦЕФ ИЗДАДОХА НОВО РЪКОВОДСТВО С 10 ПРЕПОРЪКИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА КЪРМЕНЕТО

Ново ръководство с 10 препоръки за стимулиране на кърменето издадоха СЗО и УНИЦЕФ в подкрепа на жените по света. Съветите са отправени не само към младите майки, но и към всички АГ болници и здравни институции, които се грижат за тях и бебетата им след раждането. Целта на препоръките е навсякъде по света да се създадат подходящи условия жените да хранят децата си с кърма възможно най-дълго, информира на 13.04.2018 г. Clinica.bg.
Кърменето на бебетата през първите две години след раждането би могло всяка година да спасява живота на над 820 000 деца под пет годишна възраст, отбелязва СЗО. Приемането на кърма през първите часове след раждането пък защитава бебетата от инфекции и тежки диарии, които често са опасни за живота. А жените значително намаляват персоналния си риск от развитие на рак на гърдата.
Освен това кърмата не генерира допълнителни разходи за семействата и лечебните заведения, а също така е доказано, че увеличава индивидуалното IQ.
Ръководството е публикувано на сайта на СЗО. То си поставя за цел да помогне на държавите по света да окажат подкрепа на кърмещите жени, за да се увеличи броя на кърмените бебета.  Например, съветите към болниците са изобщо да не предлагат шишета и изкуствени млека, а да поддържат банки с донорска кърма и да дават заместител само при медицински показания. Кърменето трябва да е стандартна практика, а персоналът да проследява дали родилките се справят добре. Лекарите и акушерките трябва да са добре обучени и да организират дискусии с жените за важността на кърменето. На родилните отделения се препоръчва също да стимулират естественото хранене в първите минути след раждането, както и т. нар. контакт “кожа до кожа”. Другите съвети към болниците са да не фиксират времето за кърмене по време на престоя в родилното отделение, да позволяват на майките да остават с бебетата си денонощно, както и да осигурят възможност на родителите да бъдат близо до децата си, когато са болни.
Десетте стъпки в подкрепа на кърменето са базирани на ръководството, което СЗО публикува през ноември 2017 г. и са продължение на инициативата “Болници – приятели на бебетата”, които СЗО и УНИЦЕФ стартираха още през 1991 г. Кампанията има съмишленици сред много от АГ болниците и родилните отделения в България.