СЗО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ОБЯВИЛА ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ЗАРАДИ ОПАСНИЯ КОРОНАВИРУС ОТ КИТАЙ

Световната здравна организация се въздържа от въвеждане на извънредно положение заради опасния коронавирус, за който се чу за първи път в Китай през декември 2019 г. Дискусиите по кризата, свързани с новия вирус  продължават и днес в Женева. По последни данни, смъртните случаи в Китай са 17, а повече от 600 са заразените. За това информира Clinica.bg на 23.01.2020 г.

Опасният корона вирус вече се разпространи и зад пределите на Китай. Случаи на заразени с този вирус са регистрирани в Япония, Филипините, Южна Корея, Тайван, Тайланд и Съединените щати. В епицентъра на заразата град Ухан вече е спряно движението на влаковете и самолетите, за да се ограничи разпространение на заразата.

Рискови групи са хора с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит. От 23-ти януари т. г. в град Хуанган, който се намира на около 70 км от Ухан се преустановява превозването на пътници на далечни разстояния. Жителите не трябва да напускат града освен при извънредни ситуации. Освен това всички влизащи или излизащи от града автомобили трябва да преминават през епидемиологична проверка.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че контактите с китайските власти са денонощни. По думите му мерките, които предприемат те са отговорни и по този начин те ще бъде овладяно разпространението на опасния вирус не само в Китай, но и в световен мащаб.