СВЕТОВНИЯТ ДЕН В ПАМЕТ НА ЖЕРТВИТЕ ОТ КАТАСТРОФИ МИНА ПОД МОТОТО “ВСЕКИ ПЪТ ИМА СВОЯТА ИСТОРИЯ”

На 18 ноември 2018 г. отбелязахме Световния ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който тази година мина под надслов “Всеки път има своята история”. Вече 25 години той се провежда всяка третата неделя на ноември. На всеки 6 минути някой умира по пътищата на Европа – 230 души всеки ден, 83 000 души всяка година, по данни на Световната здравна организация, информира Zdrave.net.

През  2017  г.  по  пътищата  на  България  са  регистрирани  6888  тежки  пътнотранспортни  произшествия, вследствие на които са загинали 682 лица и са ранени 8680 души. Най-голям е броят на произшествията поради неправилни действия на водачите –  6548, като 30.6% от тях се дължат на превишена и несъобразена скорост.

Организации като Световната здравна организация, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, Световната банка и Икономическата комисия за Европа на ООН препоръчват прилагане на подхода на „безопасни системи“ за осигуряване на безопасността по пътищата. Той е стъпил на опита на държави като Швеция и Норвегия, и се основава на три ключови принципа:

Първият принцип е, че човешкият живот винаги е най-големият приоритет. Всички решения, включващи транспорт и движение, трябва да бъдат пречупени през тази призма.

Вторият принцип е, че да се греши е човешко, всички правим грешки. Тези грешки могат да се дължат на разсейване или забравяне, усетена необходимост да се поемат рискове или неосъзнаване на опасностите. Сред грешките са:  да поддържаш прекалено висока или несъобразена скорост, да не поставиш предпазен колан или моторна каска, да отговориш на повикването по телефона или на имейла, докато караш, или да седнеш зад волана след като си пил алкохол или си използвал упойващи вещества.

Третият принцип е, че човешкото тяло е крехко. Сериозните наранявания могат да бъдат сведени до минимум чрез поставяне на подходящи ограничения за скоростта, чрез иновативен дизайн на пътната инфраструктура и на превозните средства. Отговорността за безопасността по пътищата се носи от всички. Обществото счита, че отговорност за пътната безопасност носят правителството и държавните агенции. Това е вярно, но не изключва ролята и отговорността на всеки един от нас!

Безопасността по пътищата е ключова цел на ООН, като до 2020 г. е заложен спад от 50%.

„Ние трябва да помним случилите се трагедии на пътя, но и да ги превърнем в действие. Желанието ми е през идните години тези истории да бъдат за по-безопасна инфраструктура и превозни средства, за по-силно законодателство и правоприлагане и за по-добра спешна помощ, за деца, които безпрепятствено пристигат в училище, a родителите им на работа“, казва в декларация д-р Етиен Круг – председател на групата за сътрудничество с ООН по въпросите, свързани с безопасността по пътищата.