СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРИЗОВА ДА СЕ СПРАТ ОПИТИТЕ ЗА РЕДАКТИРАНЕ НА ЧОВЕШКИЯ ГЕНОМ

Световната здравна организация призова да се спрат опитите за редактиране на човешкия геном, информира на 29.07.2019 г. Zdrave.net. Експертният консултативен комитет на СЗО за управление и контрол на редактирането на човешкия геном се събра на 18 и 19 март 2019 г. На тази среща Комитетът в междинна препоръка към генералния директор на СЗО заяви, че „би било безотговорно в този момент всеки да продължи с клинични приложения за редактиране на човешкия генома”. СЗО подкрепя тази междинна препоръка и съветва регулаторните органи или органите по етика да се въздържат от издаване на одобрения по отношение на заявления за клинични приложения за работа, включваща редактиране на генома на човешката зародишна линия.

Още през 2018 г., след като в Китай се родиха първите бебета с редактирано ДНК, СЗО разкритикува генното инженерство, практикувано върху хора и настоя за прекратяване на експериментите. Световната здравна организация поиска и въвеждане на по-строги критерии при редактиране на човешкия геном. Причината е, че генното модифициране има необратими последствия. Това е все още непозната област и трябва да се подхожда отговорно.

Експертният консултативен комитет на СЗО ще продължи разглеждането на този въпрос и на своето предстоящо заседание в Женева на 26-28 август 2019 г. Целта е да се изготвят инструменти за възпрепятства безотговорното и неприемливо използване на генно редактирани ембриони за иницииране на бременност.

 

„Редактирането на генома на човешката зародишна линия създава уникални и безпрецедентни етични и технически предизвикателства. Приех междинните препоръки на Експертния консултативен комитет на СЗО, според които регулаторните органи във всички страни не трябва да позволяват по-нататъшна работа в тази област, докато не бъдат надлежно разгледани последиците от нея”, изтъкна генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус.