Световната здравна организация предупреждава: МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ Е ПО-ОПАСЕН ОТ МАЛАРИЯ И СПИН

Световната здравна организация и Департамента “Обществено здраве и околна среда” към СЗО поискаха от ЕС „решителни действия“ срещу замърсяването на въздуха, съобщи на 13.02.2018 г. Investor.bg, позовавайки се на съобщение на организациите.

Замърсяването е сериозна заплаха за здравето и води до преждевременната смърт на 6,5 млн. души в годишно в световен мащаб, сочи статистиката. Това прави мръсния въздух  по-смъртоносен от заболяванията малария и СПИН взети заедно.

Данните за ЕС показват, че замърсяването на въздуха годишно причинява смъртта на 399 хил. души. Това е 15 пъти повече спрямо смъртните случаи на пътя. В същото време европейските управляващи много често отлагат мерките за чистия въздух въпреки законовите изисквания и ангажиментите, направени пред Брюксел. Двете организациите смятат още, че мерките на национално и местно ниво не са адекватни.

Замърсяването на въздуха причинява редица заболявания – на сърдечно съдовата система, рак на белите дробове и хронични заболявания, повишава риска от често повтарящи се респираторни инфекции.
Въздухът не познава граници и поставя всеки в риск. Най-уязвими са бременните жени, децата, възрастните и хората с влошено здравословно състояние“, коментира директорът на департамента „Обществено здраве и околна среда“ към СЗО Мария Нейра. За нея добрата новина е, че обществото става все по-чувствително към проблема и все повече градове се замислят за мерки срещу мръсния въздух. Нейра обаче препоръчва тези действия да не бъдат самоцелни, а да се прилагат мерки, които взимат предвид климатичните промени и подобряват здравето на хората.

В средата на януари 2018 г. Европейската комисия изпрати последно предупреждение към девет държави в ЕС – Германия, Франция, Италия, Испания, Великобритания, Румъния, Унгария, Чехия и Словакия, с настояване да изпълнят европейските директиви за чистотата на въздуха. Решение как ще продължи процедурата ще има към средата на март 2018 г.

 

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group