Световната здравна организация предупреждава: ОПАСНОСТТА ОТ ПАНДЕМИЯ Е РЕАЛНА

Опасността от пандемия е реална, но това ще е първата в историята, която може да бъде контролирана. Това каза ръководителят на Световната здравна организазия Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева, информира на 10.03.2020 г. Clinica.bg като се позова на ДПА и Оffnews. По думите му разпространяването на коронавируса е по-близо до причиняване на пандемия, но огнищата в отделните страни все още могат да бъдат контролирани с комбинация от мерки, категорични са от СЗО.

Тедрос Гебрейесус отбеляза, че четири държави – Китай, Южна Корея, Италия и Иран, представляват 93% от над 110 000 случая на заразени с коронавирус, които са докладвани от повече от 100 страни по света.

Сега, когато вирусът настъпи в толкова много страни, заплахата от пандемия стана много реална. Но това би била първата пандемия в историята, която може да бъде контролирана. Основното е, че не сме оставени на милостта на вируса”, каза шефът на Световната здравна организация. Той похвали мерките, които се взимат в Китай, Корея и Сингапур.

“Насърчени сме, че Италия предприема агресивни мерки за овладяване на епидемията и се надяваме тези мерки да се окажат ефективни в следващите дни”, добави ръководителят на СЗО във връзка с обявяването на карантина на цялата територия на страната.

Според главния вирусолог на берлинската университетска болница Charite Кристиан Дростен ще има опустошителна вълна на епидемията от COVID-19 след края на лятото.

“През есента ще е критично, това е сигурно. Тогава ще има безброй неоткрити случаи в общините, тъй като опасността през лятото не попада в полезрението на епидемиолозите”, каза той. По думите му тогава се очаква рязко увеличаване на броя на случаите с коронавируса с тежки последици и много смъртни случаи. Заразените в света вече са над 111 000, а починалите близо 4000.