СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕДЛАГА НОВИ КРИТЕРИИ ЗА БЕБЕШКИТЕ ХРАНИ

Готовите бебешки храни често съдържат прекалено много захар, а информацията на етикетите им е объркваща, алармират от Световната здравна организация. За това информира БНР на 15.07.2019 г. като се позова на АФП и БТА.

СЗО предлага да бъдат обновени критериите, за да бъде подобрено качеството на храната за най-малките, „В около половината изследвани продукти повече от 30% от калориите са от захари и около една трета от продуктите съдържат добавена захар или нейни заместители“ – отбелязва европейският клон на СЗО В периода от ноември 2017 г. до януари 2018 г. са изследвани почти 8000 продукта от над 500 магазина – като се започне от Виена, през София и Хайфа до Будапеща.

Високото съдържание на захар може да засили риска от наднормено тегло и кариеси. Свикването със сладкото от ранна възраст може да създаде нежелано предпочитание към такава храна за цял живот, предупреди СЗО.

Консумирането на сладки напитки, включително плодови сокове, може да предразположи към пренебрегване на храните, които са с повече полезни съставки.

Около една трета от изследваните продукти съдържат захар, концентриран плодов сок или други заместители, които не би трябвало да бъдат добавяни към храните за най-малките. От 18% до 57% от тях съдържат повече от 30 на сто калории от захари.

СЗО установи, че като бебешки храни се продават и продукти, които се смятат за неподходящи за най-малките. На етикетите на 28% до 60% от храните пише, че са подходящи за деца до шест месеца, при условие че СЗО препоръчва за тях само кърма.

СЗО иска да бъде сложен край на рекламата на заместители на кърмата и препоръчва на децата на възраст от шест месеца до две години да се дава само домашно приготвена храна. Добавената захар или нейните заместители би трябвало да бъдат забранени в бебешките храни.

На етикетите на сладките напитки, особено на плодовите сокове и кондензираното мляко, както и на сладкарските продукти, трябва да бъде посочено, че не са подходящи за деца до 3-годишна възраст.