СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПРЕДУПРЕДИ ЗА ЗАПЛАХА ОТ СМЪРТОНОСЕН ВИРУС

Световната здравна организация предупреди за заплаха от разпространение на смъртоносен вирус. Това е т.н. близкоизточен респираторен синдром (MERS). Повод за притеснението на здравите власти е регистриран случай в Южна Корея за първи път от три години насам, когато именно там имаше епидемия. Заболяването е опасно, защото в около 30% от случаите изходът е фатален. Това обясни за Clinica.bg. директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев, д.м.н, м.з.м.

Здравните власти апелират за повишено внимание и необходимост от изолация в случаи на заразени. Министерството на външните работи също предупреди българите в чужбина за опасния вирус.

„Властите в Република Корея декларираха, че са взели необходимите предпазни мерки и няма опасност от разпространение на вируса”, обясниха от МВнР.  Наскоро там е регистриран един случай на заболял от MERS през последните три години. Друг скорошен случай на заболял от вируса е регистриран на 23 август в Манчестър, допълни проф. Кантарджиев.

Близкоизточният респираторен синдром (MERS) е вирусно респираторно заболяване, причинено от нов коронавирус (MERS-CoV). Toй e открит за първи път в Саудитска Арабия през 2012 г., като заболяването се предава от камилите. Оттогава досега са регистрирани 2255 случаи на МERS по данни на СЗО, като при около една трета от тях-842 изходът е бил фатален, разказа още проф. Кантарджиев.

През 2015 година пък епидемия обхваща Южна Корея, когато заболяват общо около 180 души, от които около 37 умират.

Типичните симптоми на MERS включват висока температура, кашлица и затруднено дишане. Към признаците на заболяването може да се прибави и пневмония, но не е задължително. Възможни са и стомашно-чревни oплаквания, включително диария. Вирусът предизвика по-тежко заболяване при по-възрастни хора, хора с отслабена имунна система, както и при хронично болни пациенти с карциноми, хронични белодробни заболявания и диабет.