СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОБЯВИ, ЧЕ СА ИЗКОРЕНЕНИ ДВА ОТ ОБЩО ТРИТЕ ДИВИ ПОЛИОМИЕЛИТНИ ВИРУСА

Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е направена още една много голяма стъпка към постигането на обявената преди години глобална цел „Свят без полиомиелит“, след като група експерти удостовери изкореняването в глобален мащаб на още един от трите вируса на опасното заболяване. Това  съобщи пресслужбата на СЗО по повод Световния ден за борба с полиомиелита, който се отбелязва всяка година на 24 октомври, информира на 28.10.2019 г. Zdrave.net.

Експертите припомнят, че съществуват три типа полиомиелитни вируса:

  • Тип 1 – „Брунхилда“, който е наречен така по името на маймуната, от която е изолиран през 1936 г.
  • Тип  2 – „Лансинг“, по името на град Лансинг в САЩ, където е бил изолиран през 1938 г.
  • Тип 3 – „Леон“, който носи името на момчето Леон от Лос Анджелис, в чийто организъм е изолиран през 1937 г.

Днес на планетата е останал само дивият щам на вируса от тип 1, след като през 2015 г. беше тотално изкоренен полиовирусът от тип 2, а тази седмица беше обявено, че е изкоренен и вирусът от тип 3.

В световен мащаб случаите на полиомиелит бяха редуцирани с 99% от 1988 г., когато в света са били регистрирани общо 350 000 случаи, припомнят от СЗО. Полиомиелитният вирус от тип 1 остава ендемичен само за две държави – Пакистан и Афганистан. В тях през тази година той е причинил заболяване при 88 души, като се отбелязва известно увеличение спрямо 2017 г., когато бе постигнат рекордно нисък резултат (само 22 регистрирани случая на полиоинфекция).

“Изкореняването на дивия полиовирус тип 3 е голямо постижение по пътя ни към един свят без полиомиелит, но ние не трябва да намаляваме усилията си!”, заяви по този повод Матшидизо Моети, регионален директор за Африка на световната организация, цитиран от пресслужбата на СЗО.

Единодушно е мнението, че този успех е постигнат благодарение на обединените усилия на националните правителства, Световната здравна организация и партньорството с други неправителствени структури като Ротари Интернешънъл, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, както и на многобройни частни дарители. СЗО обаче призовава вниманието и бдителността по отношение на полиомиелитната инфекция да не намаляват и общоприетите мерки да се прилагат стриктно навсякъде.