СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ КОРИГИРА НОВОТО СИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЗА БЪРНАУТ

Световната здравна организация обяви, че „бърнаут“ остава „трудово явление“, което може да накара някого да потърси помощ, но не е болест, съобщи на 28.05. 2019 г. БНР като се позова на Агенция Франс Прес (AFP). Уточнението идва, след като ден по-рано СЗО заяви по грешка, че за първи път е включила бърнаут – синдрома на професионалното изчерпване, в своята Международна класификация на болестите.

Годишната асамблея на организацията одобри през уикенда последния каталог на болести и увреждания, известен като ICD-11.  В него СЗО вече определя бърнаут като „синдром, характеризиращ се с чувство на изчерпване и изтощение; умствена отдалеченост от работата или с чувства на негативизъм и цинизъм към работата и намалена трудова ефективност.

Бърнаутът продължава да фигурира в  глава “Фактори, които влияят върху здравословното състояние”. “Включването му в тази глава означава, че бърнаутът не е смятан за медицинско състояние, а по-скоро за явление, свързано с работата”, отбеляза говорител на СЗО. Той поясни, че единствено дефиницията за бърнаут “е променена в светлината на сегашните изследвания”. Бърнаут е описан като “синдром, дължащ се на хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно овладян”. Той се характеризира с три елемента:

  • чувство на изтощение;
  • цинизъм и негативизъм, свързани с работата;
  • намалена професионална продуктивност.

Новата класификация CIP-11 беше официално приета от 72-рата Световна асамблея на СЗО, която се проведе в Женева от 20-ти до 28-ми 2019 г. Тя ще влезе в сила на 1-ви януари 2022 година.