Световната здравна организация апелира: ДО 2030 ГОДИНА ДА НАМАЛИМ С 33% ПРЕЖДЕВРЕМЕННАТА СМЪРТ ОТ ХРОНИЧНИ НЕЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Как здравните системи в европейския регион на Световна здравна организация (СЗО) могат да спасят повече хора от хронични незаразни заболявания, към които се числят сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, злакочествените новообразувания и други? Как европейските държави могат да допринесат за постигането на глобалната цел за намаляване на преждевременните смъртни случаи от хронични незаразни болести с 33% до 2030 г.?  От 16 до 18 април 2018 г. министри на здравеопазването и водещи европейски политици се събраха в Ситгес, Испания, за да търсят отговор на тези въпроси, информира на 17.04.2018 г. Redmedia.bg.

В момента статистиката показва, че 9 от всеки 10 смъртни случая се дължат на отрицателно икономическо въздействие. Смята се, че на всяко 10-процентно увеличение на смъртността, поради хронично неинфекциозно заболяване, икономическият растеж се намалява с 0,5%.

“Европейските страни са поели един глобален път в защита на хората от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак и хронични респираторни заболявания. Необходимо е обаче да се направи повече, за да се намали смъртността и инвалидизацията  поради хронични незаразни болести”, каза при откриването на форума регионалният директор на СЗО за Европа д-р Жужана Якаб.

“Със знанията, които имаме за причините на възникване на тези заболявания, не може просто да стоим до безучастни, докато хората преждевременно умират от болести, които могат да бъдат предотвратени. Най-малко 80% от хората, засегнати от сърдечни заболявания, инсулт и диабет, както и 40% от тези, които страдат от рак, можеха да останат здрави, ако бяха преодолени основните рискови фактори като алкохол, тютюн, нездравословни диети и липсата на физическа активност. И тези големи положителни промени могат да бъдат постигнати на разумна цена чрез цялостен отговор на здравните системи”, допълни д-р Якаб.

По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с финансирането на здравните системи, инвестициите в публични здравни услуги, първична помощ и превенция, както и въпроси, отнасящи се до подобряването на достъпа до качествени грижи, в това число и с прилагането на съвременни информационни технологии. Във фокуса на дискусиите бе и темата за адекватното финансиране, в това число и чрез данъци върху тютюневите изделия  и нездравословните храни и напитки, които според експертите на световната организация са изключително ефективни интервенции в полза на общественото здраве.

В срещата участие взеха близо 200 експерти и високопоставени политици от европейския регион. Финалният документ, който бе приет от участниците във форума е част от базата данни за третата Среща на високо равнище на Общото събрание на ООН по въпросите на хроничните незаразни заболявания, ​​която ще се проведе по-късно през тази година. Документът ще бъде представен също така на 68-та сесия на Регионалния комитет за Европа на световната организация през септември, информираха от СЗО.