САЩ УДЪЛЖИХА СРОКА НА КАРАНТИННИТЕ МЕРКИ ДО 30-ТИ АПРИЛ

Броят на жертвите на COVID-19 в Съединените щати надхвърли 2500 души. Заразените са близо 144 хиляди, съобщи на 01.04.2020 г. БНТ.

Президентът Доналд Тръмп обяви, че удължава срока на мерките срещу разпространение на заразата най-рано до 30-ти април. Звезди от музикалната сцена се включиха в онлайн концерт в подкрепа на хората, които са на първа линия.

Градът, който никога не спи, сега привидно е задрямал. Ню Йорк с близо 40 000 заразени е сред най-тежко засегнатите. В събота в Ню Джърси и Кънектикът беше издадена забрана за пътуване в извън областта за срок от 14 дни. Затворени са всички магазини, които не са от първостепенно значение, а глобата за нарушение на мерките е между 250 и 500 долара.

Въпреки финансовата инжекция от 2 трилиона долара, която ще бъде използвана за подпомагане на засегнатите от пандемията, очакванията са за бум на безработицата.

След като преди дни беше наредено на Дженерал Мотърс да започнат да произвеждат респиратори, сега стана ясно, че Белият Дом ще решава къде да бъдат изпратени първите бройки, според нуждите.

Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин за икономическите ефекти от карантинните мерки. Двамата се разбраха Вашингтон и Москва да обсъдят по-задълбочено ситуацията с понижаването на цената на петрола.

Звезди от шоубизнеса повдигнаха духа на сънародниците си с концерт в подкрепа на героите на първа линия – медици, полицаи и всички, които заради дълга си не могат да останат у дома. Били Айлиш, Алиша Кийс, Марая Кери и Бекстройт Бойс бяха малка част от изпълнителите в инициативата “Концерт от хола за Америка”. Събраната сума все още се уточнява, но е известно, че още в първите 10 минути са събрани един милион долара.